הנתון החמור ( 2500 מתים מידי שנה! ) שאמור להדאיג את תושבי אשקלון שדיכטר דיבר עליו בכנסת ומי חבר המועצה שביקש ( וכמובן אושר ) להשתתף בדיון החשוב על תחנת הכח הפחמית

ביום שלישי האחרון הוצגו בוועדת הכנסת נתוני פגיעה סביבתית, כלכלית ובריאותית בתושבי אשקלון בעקבות השימוש בפחם.

במהלך הדיון שהתקיים בוועדה מיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל ביוזמת והובלת ח"כ אבי דיכטר, היו נציגים מארגוני הסביבה, רשויות ועוד אך ניכר היה כי בעיריית אשקלון, היחיד שהתייחס לנושא ברצינות הוא חבר מועצת העיר איתי סהר.

דואג לבריאות תושבי עירו, ח"כ דיכטר בדיון המיוחד שיזם במסגרת הועדה

אשקלון אמנם הפסידה את דיכטר כראש עיר לאחר שהוא בחר שלא להתמודד לראשות העירייה, וללכת להשמיע את קולם של תושבי העיר בכנסה, אך ניכר שדיכטר פועל במטרה לדאוג לתושבי העיר.

נזכיר שבעבר עיריית אשקלון לקחה חלק פעיל במאבק נגד תחנת הכח הפחמית במטרה שתחנת הכח רוטנברג תעבור לשימוש בגז, אולם בשנים האחרונות המאבק דעך לחלוטין ונעלם.

בזמן שבעיריית אשקלון ממשיכים להתעלם מהנושא, חבר מועצת העיר איתי סהר, ששמע על הדיון לאחר הכתבה כאן ב'אשקלנייעס', ביקש להצטרף לאחר שלקח את הנושא החשוב שח"כ דיכטר מוביל לתשומת ליבו, על מנת לבדוק כיצד הוא יוכל לפעול ולזרז את מהלך המעבר לשימוש בגז במקום פחם, דבר שכבר ניתן לעשותו ואמור היה להתקיים לפני שנים.

ח"כ אבי דיכטר, חמ"ה איתי סהר, מרב דוד בישיבה המיוחדת בזום

גם מיטל אמיתי, מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה – נפת אשקלון השתתפה בדיון ותמכה בדעתו של ח"כ דיכטר ויתר ארגוני הסביבה ואמרה: "אנו קוראים לקדם את הפחתת השימוש בפחם בהקדם"

מיטל אמיתי, צילום: נטלי כהן קדוש

אמיתי הציגה לחברי הוועדה בראשותו של ח"כ אבי דיכטר, בכירי חברת החשמל, מנכ"ל משרד האנרגיה, ארגוני איכות הסביבה נוספים את הנתונים הבאים:

" נפת אשקלון משתרעת על שטח של 1.5 מיליון דונם, מהווה כ-10% משטחו של מחוז דרום, אח בשטחה פועלות כ-60% מסך אתרי תחנות הכוח הגדולות במחזור הדרום, וכמו כן הנפה אחראית על 33% מייצור החשמל במדינת ישראל.

 

תחנת הכוח הפחמית "רוטנברג" באשקלון הינה בעלת כושר ייצור של כ-2,290 מגה ואט, שנייה בגודלה בארץ מבחינת הספק, ומהווה כחמישית מכושר ייצור האנרגיה במדינת ישראל.

תחנת הכוח תורמת כ-50% מסך הפליטות לאוויר של תחמוצות החנקן, חלקיקים ותחמוצות גפרית בשטח הנפה. בנוסף לכך, התחנה פולטת לאוויר חומרים רעילים ומסוכנים לבריאות.

ערימות הפחם בתחנת הכח

חשוב להבין כי מעבר לפגיעה בסביבה שהיא סיבה מספקת בפני עצמה, לזיהום האוויר ישנן עלויות כלכליות הנופלות על כתפי הציבור, עלויות של תחלואה, אובדן ימי עבודה, הגדלת היקף אישפוזים ותרופות, פגיעה בנכסים ועוד. מדובר על פגיעה כלכלית של 9.5 מיליארד שקל בשנה.

אמיתי סיכמה את דבריה בוועדה: "האיגוד תומך ביוזמה לשימוש מינימלי בפחם בתחנות הכוח הפחמיות בישראל, על בסיס הפעלה עונתית של יחידות היצור בפחם, כשלב ביניים עד ליישום החלטת הממשלה להפסקה מלאה בשימוש בפחם. בנסיבות המתוארות, אנו קוראים לקדם את הפחתת השימוש בפחם בהקדם!"

בסיכום הוועדה ביקש דיכטר לקבל מסמכים נוספים, ואמר: "המספרים מדברים בעד עצמם, 2500 איש מתים מדי שנה, את כל זה צריך לקחת בחשבון."

בסיום הדיון יצאה הודעה מדובר הועדה ובה נכתב:

בוועדה נשמעו אינטרסים מנוגדים – אוויר נקי מול אספקת חשמל סדירה
הוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל בראשות ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) דנה היום (יום ג') בהקדמת מועד המעבר לייצור חשמל מלא מגז טבעי במקום מפחם.

נשיא איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז האלוף במיל' איתן דנגוט הציג תוכנית שתקצר את מעבר הייצור מפחם לגז בטווח קצר יותר מתוכניות חברת החשמל ומשרד האנרגיה. לדבריו, אימוץ תוכנית מעבר להפעלה עונתית, עשוי לקצר את תוכנית חברת החשמל בשנה. לדבריו, המעבר יוסיף הכנסה של 350 מיליון ₪ לשנה לקופת המדינה. בנוסף להפחתה בזיהום אוויר, שתתרום הכנסה נוספת של כ-2 מיליארד ₪ לשנה.

מנכ"ל איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז, אמיר פוסטר אמר בדיון כי נדרשת בחינה מחודשת של משק הפחם כמשק מדינתי, ובהם ביטול מגבלת הייצור חשמל מגז עד 75%. פורסטר טען שהמעבר לא יוסיף עלויות אלא יהיה במחיר ייצור זהה לייצור בגז.

נציג חברת שיאנרגיה, יורם סלע טען כי מניסיונו בחברת חשמל כמהנדס תפעול וכמנהל תחנות אורות רבין, בכל שנה ישנם שבעה חודשים של עונות מעבר, בהם ניתן לייצר חשמל רק מגז. היום קרוב ל-12,000 מגה ואט מיוצרים מגז, כמות שמספיקה לאספקת חשמל בעונות המעבר. בחמישה החודשים האחרים בשנה, ייצרו חשמל מפחם, בכמות שלא ניתן לייצר מגז.

מנכ"ל חברת החשמל, האלוף במיל' יפתח רון טל השיב להצעת חברות האיגוד ואמר כי הוא מופתע מאוד למשמע דבריהם. אנחנו מחויבים להבטיח את אמינות אספקת החשמל. המדיניות של משרד האנרגיה הביאה למהפכה שאף שר להגנת הסביבה לא חלם עליה. האמינות מהווה מרכיב בביטחון הלאומי שלנו. החלטות הייצור נובעות מהנחיות המשרד להגנת הסביבה רשות החשמל ומשק האנרגיה.

בתקלה שקרתה במוצאי שבת, בה כמה יחידות הפסיקו לפעול, יחידות הייצור מפחם הצילו אותנו. בלעדיהם, היינו שבועיים בלי חשמל. הפעלת יחידת ייצור מפחם, לוקח כשבועיים וחצי.

רון טל טען כי קיים איום קבוע ומתמיד על אסדות הגז ואנחנו צריכים להבטיח ייצור מיידי של חשמל מפחם. ללא שמירה על אפשרות הייצור הפחמית, אנחנו עלולים להגיע לעלטה ארוכה.

מנכ"ל חברת חשמל, עופר בלוך התייחס להצעת האיגוד למעבר להפעלה עונתית, ואמר כי ההצעה מדברת על לקיחת סיכונים. אני נושא באחריות ואם תהיה תקלה, הטענות יופנו לחברת חשמל ולא לאיגוד. הצריכה בחודש אוקטובר הייתה גבוה ב-10% יותר משנה שעברה, דבר שאף אחד לא צפה.

מנהל מערכת הייצור בחברת החשמל שמעון פישר אמר שהמערכת צריכה לקחת בחשבון הפרעות בייצור. יחידות הפחמיות בעלות שרידות גבוה ויכולת תגובה מהירה יותר. אנחנו מפעילים אותם בעומס מסוים, על מנת שבמקרה של תקלה, הם יכנסו לפעולה מידית.
מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי התייחס להצעת נציגי האיגוד ואמר שמדיניות המשרד שנקבעה, היא להעדיף אנרגיה מתחדשת, אח"כ גז, אח"כ פחם ובסוף דלקים מזהמים. המדיניות הזו מבוצעת עד הקצה תוך אבטחת יצור החשמל. השנה נגיע לייצור חשמל ע"י פחם בכ-25% בלבד.

המדיניות היא לייצר במינימום פחם. המהלך חריג וראשוני בעולם בהפחתת פחם. הכנסות המדינה מאוד חשובות, אולם חשוב לנו גם אספקת חשמל תקינה. אדירי סנט באיגוד ואמר שאספקת הגז בשלושת החודשים הראשונים של השנה, לא הייתה אמינה.
אדירי המליץ לחברות האיגוד להבטיח אספקת גז באופן אמין ובמחיר סביר, כדי שחברת החשמל לא תיאלץ לרכוש גז ממקורות אחרים. ביחס להכנסות הקרן לאזרחי ישראל המליץ אדירי, תשלמו את המיסים לאחר קבלת השומא מרשות המיסים, ואל תעכבו תשלומים באמצעות תכונני מס.

מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה בנפת אשקלון גב' מיטל אמיתי אמרה ששליש מייצור החשמל של מדינת ישראל, מיוצר באזור אשקלון. היוזמה למעבר ייצור מלא מגז, נכונה ותזהם פחות מייצור בפחם. לדבריה, תחנת רוטנברג תורמת כ-70% מזיהום האוויר באזור. תושבי האזור סובלים מנזקים בריאותיים וכלכליים בעליות מצטברות של כ-9.5 מיליארד ₪ לשנה.

מנכ"ל איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה (שרון-כרמל) טען כי 250 איש מתים בשנה באזור אשקלון כתוצאה מזיהום אוויר. לטווח ארוך גם השימוש בגז טבעי הינו שלב ביניים בדרך ליישום אנרגיות מתחדשות.

פרופ' פלטיאל וינר טען שבישראל מתים כל שנה כ-2,000-2,500 איש מזיהום אוויר. מרבית זיהום האוויר נפלט מתחנות רוטנברג ואורות רבין. וינר טען כי זיהום אוויר מוסיף לסיכון לחלות בקורונה.

ראש תחום סביבה בארגון אדם טבע ודין גב' לי-היא גולדנברג אמרה שהמדינה התחייבה להתייעל אנרגטית ולצרוך פחות חשמל, וזו הדרך הנכונה להפחית זיהום.

סמנכ"לית לובי 99 גב' מירב דוד אמרה שאיגוד החברות משמש כלוביסט של חברות הגז. תעשיית הגז מפעילה לחצים אדירים על משרד האנרגיה כדי לקבע את התלות של המדינה בגז. לדבריה, צריך לשאוף ליעדים גבוהים יותר של ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת במקום מגז או דלקים מזהמים.

ח"כ סמי אבו-שחאדה (הרשימה המשותפת) אמר "לא השתכנעתי מהטיעונים שהושמעו כנגד המעבר לייצור חשמל מגז. למה לא להקדים את התהליך בשנה, שאל אבו-שחאדה. גם בריא וגם תורם לקופת המדינה."

יו"ר הוועדה ח"כ אבי דיכטר סיכם את הדיון ואמר שהיעד למעבר לאנרגיות מתחדשות, הוא היעד הנכון. הוועדה מפקחת על קרן העושר אולם הוועדה אמורה לאזן בין האינטרס של הקרן שיופק כמה שיותר גז, לבין עמידה על המשמר של גופי הגנת הסביבה, אל מול האינטרס של המדינה לאספקת חשמל תקינה.

החובה של משרד האנרגיה היא לספק חשמל באופן אמין ורציף. כל שאר האינטרסים הם בעדיפות השנייה והשיקולים הם רבים. אנחנו גרים בסביבה שיש בה לא מעט בעלי חיים. אולם חלקם אכזריים שלהם אינטרס לשבש את אספקת הגז מהאסדות שבלב ים לארץ.

דיכטר הוסיף ואמר כי הוועדה לא באה במקומה של רשות המיסים בגביית המיסים מחברות הגז. יו"ר הוועדה ביקש לקבל הסברים ממשרד האנרגיה על מגבלת ה-75%. אם בשנת 2020 אנחנו בייצור פחמי פחות מ- 25%, כנראה שהדברים השתנו והמציאות התפתחה טוב יותר מהתחזיות, סיים דיכטר".

ח"כ אבי דיכטר מאשקלון מקיים מחר דיון חשוב בנוגע לשימוש בפחם בתחנת הכח – מי לא יהיו בדיון?

 

 

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן