מה קורה בגוטה? הסיפור של הגיאוטיוב בחוף הים

בשנים האחרונות נעשו כתבות רבות על המצוק הצפוני שקורס מידי שנה ומאבד כמה סנטימטרים שנופלים לחוף ושוקעים במים.

לאחר הצעות רבות שנועדו למנוע את קריסת המצוק, הוחלט בסופו של דבר לבחור בפתרון הגיאוטיוב – צינור אליו מוזרם חול שאמור לספק את המענה הדרוש ולהאט את קצב הגלים במטרה שלא יפגעו במצוק ויביאו לקריסתו.

ארגוני סביבה שונים טענו שמדובר במיזם שעשוי דווקא לפגוע בים ובחוף והוסיפו כי הגיאוטיוב לא יוכל למנוע את הפגיעה במצוק והחול יתפזר במהרה.

 

לאחר קבלת מידע מסויים מגורם בעירייה, מערכת האתר פנתה לעיריית אשקלון במטרה לקבל תשובות לגבי הגיאוטיוב אולם שם בחרו שלא להגיב, למרות פרק הזמן הממושך שניתן להם ולא ברור כיצד בעירייה בוחרים שלא להגיב בנושא פרוייקט רחב היקף המתנהל בתחומה.

בתגובה לפניית מערכת אשקלנייעס למשרד להגנת הסביבה בירושלים, חיברו אנשי המשרד את מערכת האתר לגוף שיספק את התשובות –  החברה הממשלתית להגנת מצוקי חוף הים התיכון שאחראית על המיזם מטעם המדינה.

בשיחה שערכנו עם יעקב בכר מנכ"ל החברה הוא סיפר לנו היום על המיזם שפועל בחוף גוטה.

" ראשית בניית הגיאוטיוב תסתיים בתוך כחודשיים, ובכל שנה נבוא ונבצע בקרה ותיקונים. מדובר בשרוולים שמלאים בחול שהחול לא זורם מהם אלא נשאר בתוכם. "

אז החול לא נסחף?

" לא, זה גיבוב של שטויות. מדובר בשרוולי ענק אטומים ומלאים בחול. כל מערך ההגנה ייגמר תוך חודש וחצי ואז מתחלים את הזרמת החול שתרד מגג המצוק , חול שאנחנו מביאים ממאגר רותם. מדובר בחול לבן נקי שהגרגר שלו הרבה יותר גדול והוא בעל כושר השרדות גבוה יותר ואושר על ידי המשרד להגנת הסביבה כמאושר להגנת חופים. "

 

העבודות להקמת הגיאוטיוב בחוף הים בגוטה, צילום: אודי דוד בן דוד

 

האם ייתכן שהגיאוטיוב ייקרע?

" כן, הגיאטויוב בנוי מחמישים שרוולים כשכל ריף מורכב מעשרה שרוולים, מידי חורף שניים או שלושה נקרעים ואנחנו באים ומתקנים ועדיין זה פתרון מאוד סביבתי. "

פסולת שנפלטה לים של חלקיק שרוול בחוף הים גוטה. צילום: אודי דוד בן דוד

 

זה לא מהווה סכנה לבעלי החיים?

" בשום פנים ואופן, מדובר בהמצאות של הירוקים שבינם לבין המציאות אין כלום ולא יפחידו אותנו עם האמירות האלה, זה לא גורם לאף אחד נזק, להפך, אין שום פתרון יותר ירוק וסביבתי מהפתרון הזה של הגיאוטיוב בתוספת הגנת חול. "

גשר להזרמת החול במצוק מעל הולכי הרגל בגוטה. צילום: אודי דוד בן דוד

 

עוד הוסיף בכר: " אנחנו באנו, הבאנו פיתרון סביבתי, ונרחיב את החוף ונגן על המצוק.

אנחנו לא עושים שוברי גלים כי אנחנו לא רוצים לעשות את זה גס ומכוער יש לנו הסכם תחזוקה לעשר השנים הבאות.

 

המכונה שאמורה להזרים את החול לים. צילום אודי דוד בן דוד

כל ההקמה הזאת לא עולה מחיר של שובר גלים אחד. שוב גלים אחד עולה בערך בין 15-20 מיליון ש"ח וכאן כל הפרוייקט עלה בערך שמונה מיליון ש"ח כשתחזקוה השנתית תעלה כמה מאות אלפי שקלים בשנה. פחות ממיליון. "

 

הים הפך לטורקיז, הגלים נשברים בגיאוטיוב בחוף הים בגוטה. צילום: אודי דוד בן דוד

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן