מס הכנסה בפנסיה: כך תקטינו אותו

קרדיט תמונה Shutterstock

גם על קצבת הפנסיה שנקבל בשנות הפרישה שלנו חלים חוקי מס הכנסה, אולם באמצעות הכרת הטבות המס והפטורים השונים – ניתן להקטין אותו משמעותית ואף להימנע ממנו לגמרי

מתי מפסיקים לשלם מס הכנסה? באופן אינטואיטיבי, רובנו נענה על השאלה הזאת: "כשמפסיקים לקבל הכנסה", כלומר – בפנסיה. אבל זו טעות נפוצה. בשנות הפרישה אנחנו מקבלים קצבה, ועלינו לשלם מס הכנסה גם על פנסיה חודשית. כן, גם הקצבה נחשבת מבחינת רשות המיסים כהכנסה לכל דבר ועניין, והיא ממוסה בהתאם. עם זאת, יש דרכים להפחית למינימום את המס שנהיה חייבים לשלם.

בכתבה זו נציג את הדרך שבה מחושב מס ההכנסה על הקצבה המזכה בפנסיה, נסקור את הדרכים השונות שבהן ניתן לצמצם אותו, מה עושים אם המשכנו לעבוד גם אל תוך שנות הפנסיה ואילו ערוצי חיסכון אלטרנטיביים ופטורים ממס הכנסה, קיימים – כמו קופת גמל להשקעה  .

איך מחשבים את מס ההכנסה בפנסיה?

כדי לחשב את מס ההכנסה שנשלם צריך לדעת מהו סכום הקצבה שנקבל. ראשית, חשוב להבהיר את ההבדל בין קצבה מזכה לקצבה מוכרת. קצבה מזכה היא קצבה שנובעת מכספים שהפקדנו לאורך השנים בחיסכון הפנסיוני עד התקרה, כלומר שקיבלנו בגינם הטבת מס או שלא זקפו לנו שווי בתלוש. קצבה מוכרת היא קצבה שנובעת מכספים שהופקדו מעל התקרה (ולא קיבלנו בגינם הטבת מס או ששילמנו עליהם מס כבר בעת ההפקדה – בעיקר לבעלי שכר גבוה) ולכן קצבה זו פטורה ממס. בכתבה זו נתייחס לקצבה מזכה החייבת במס.

לא כולם מקבלים סכום קצבה חודשית זהה בפנסיה, וגובה הקצבה נקבע לפי הסכום שנצבר בקרן הפנסיה במועד הפרישה. סכום זה מושפע משני פרמטרים עיקריים: המאפיינים של החוסך (למשל שנת הלידה, תוחלת החיים בישראל בעת הפרישה, גיל תחילת קבלת הקצבה והאם יש בן/בת זוג); ומסלול הפרישה שנבחר (שכולל למשל, בחירת שיעור קצבה בפטירה לאלמנה, תקופת הבטחת תשלומים מינימלית ובקשת תשלום קצבה רטרואקטיבי).

בהתאם לקצבה החודשית, מחושב שיעור המס. זהו מס הכנסה פרוגרסיבי, כלומר שיעור המס גדל ככל שהקצבה גדולה יותר. קצבה נמוכה של עד 6,450 שקלים תחויב בתשלום מס הכנסה של 10%, וקצבאות גבוהות מעל 42,911 שקל מחויבות במס של 47%. בין לבין ישנן מדרגות מס נוספות, כפי שמפורט בטבלה להלן:

קצבה חודשית ממוצעת שיעור מס ההכנסה (לפני נק' זיכוי)
עד 6,450 ₪ 10%
6,451-9,240 ₪ 14%
9,241-14,840 ₪ 20%
14,841-20,620 ₪ 31%
20,621-42,910 ₪ 35%
כל קצבה מעל 42,911 ₪ 47%

 

זהו שיעור המס הבסיסי, אך ברוב מוחלט של המקרים זהו אינו המיסוי הסופי על הקצבה. הסיבה היא שניתן לצמצם אותו באמצעות חישובי נקודות זיכוי, ביצוע תיאום מס למי שהמשיך לעבוד וניצול של כספים שנחסכו במכשירים פיננסיים שאינם החיסכון הפנסיוני.

קרדיט תמונה Shutterstock

כיצד ניתן לצמצם את שיעור המס שנשלם?

נקודות זיכוי: כמו בעולם התעסוקה, גם במיסוי הפנסיה ישנן נקודות זכות הניתנות לחוסך לפי מאפיינים מסוימים. כל נקודת זכות מזכה אותו בהנחה ריאלית במס. בעת מילוי טופס 101, השאלון מאפשר סימון של כמה מאפיינים שיזכו אותנו בנקודות: תושב ישראל זכאי ל-2.25 נקודות זכות; מי שבת או בן זוגו אינם עובדים יהיה זכאי לנקודת זכות אחת; נשים מקבלות עוד חצי נקודת זיכוי; ועוד.

כל נקודת זיכוי שווה בשנת 2022 הנחה של 223 שקלים במס ההכנסה. ניקח לדוגמא, אישה (חצי נק' זכות) שקצבתה עומדת על 8,000 שקל בחודש (מדרגת מס שולי של 14%), והיא תושבת ישראל (2.25 נק' זכות). המס הבסיסי צריך להיות  862 שקל, אך לאחר שקלול 2.75 נקודות זכות ששוות 613 שקלים – היא תהיה חייבת לשלם רק 249 שקלים מס הכנסה.

פטור ממס הכנסה לפי תיקון 190: זהו סעיף בפקודת מס הכנסה שמעניק פטור ממס הכנסה על חלק מהקצבה. גברים שהגיעו לגיל 67 ונשים שהגיעו לגיל 62 והחלו לקבל קצבה – זכאים לפטור ממס על חלק ממנה. בשנת 2022 החלק מהקצבה המקסימלי הפטור ממס עפ"י תיקון זה הוא 4,503 שקל, כלומר המיסוי חל רק על כספים שמעבר לסכום זה. את נקודות הזכות מממשים על הסכום שאינו פטור, כך שיש כאן כפל הטבות.

הפטור ניתן בגיל זכאות שהוא המוקדם מבין שניים: תחילת קבלת קצבה, או גיל פרישה (67 לגבר ולאישה 62 ועולה בהתאם לשנת הלידה). כך שאם גבר דחה את קבלת הקצבה והתחיל לקבל קצבה בגיל 70 אז הפטור ניתן מגיל 70, ואם הוא החל לקבל קצבה בגיל 60 הפטור ניתן מגיל 67.

איך מקבלים פטור? הפטור נקבע על ידי פקיד השומה בהליך ששמו "קיבוע זכויות". יש לבקש את הפטור באופן יזום מרשות המיסים. פקיד השומה מבצע חישוב של הפטור לפי נוסחה שנקבעה בחוק, ומעניק את הפטור שנע בין 1,472 שקלים ל-4,500 שקלים.

אם נמשיך את הדוגמה של האישה שקצבתה 8,000 שקל בחודש, ונניח שמגיע לה פטור לפי תיקון 190 של כ-4,500 שקל, הרי שקצבתה החייבת במס מסתכמת ב-3,500 שקל. בשקלול נקודות הזיכוי שהוזכרו מעלה, כל הקצבה של תהיה פטורה ממס.

תיאום מס לממשיכים לעבוד מעבר לגיל הפרישה: קבלת קצבת הפנסיה משמעותה אינה שבהכרח החוסך הפסיק לעבוד. רבים מאיתנו ממשיכים לעבוד גם לאחר גיל הפרישה. במקרה כזה יש לבצע תיאום מס מול מס הכנסה, ממש כמו בעת שעובדים בשתי עבודות במקביל. ללא תיאום מס, הגוף המנהל את הקצבה שלכם ינכה באופן אוטומטי את המקסימום האפשרי – 47% מהקצבה. ניתן גם לתאם מס רטרואקטיבית תחת תנאים מסוימים.

ניצול הטבות מס במכשירי חיסכון משניים: דרך נוספת להגדיל את הקצבה מבלי להגדיל את מס ההכנסה היא ניצול הטבות שמוצעות בערוצי חיסכון מקבילים לפנסיה. כך למשל, חיסכון בקופת גמל להשקעה, שבה ניתן להפקיד עד 72,616 שקלים בכל שנה לועזית. את הכספים שייצברו בקופה, לרבות התשואה על השקעתם בשוק ההון – ניתן למשוך החל מגיל 60 כקצבה. הכספים מועברים מקופת הגמל לחיסכון הפנסיוני המשלם קצבה, ומשם הם מצטרפים לקצבה החודשית של החוסך. אותם כספים יהיו פטורים ממס רווחי הון, וגם פטורים כליל מתשלום מס הכנסה  .

לסיכום, סוגיית מס ההכנסה בפנסיה יכולה לעורר קצת חשש – אך באמצעות ניצול של כלל הטבות המס, הפטורים ונקודות הזיכוי הרלוונטיות, ניתן לצמצם משמעותית את שיעור המס ואף לאפס אותו לחלוטין. נקיטת פעולה אקטיבית בנושא תשתלם לכל חוסך בהגיעו לפרישה.

*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן