המטבח הוא מקום של עשייה ואירוח – בו רוקחים מטעמים וסועדים וכאשר מציידים אותו חשוב לשים דגש על האביזרים שאי אפשר בלעדיהם ביצירת כל ארוחה כמו מחבתות.
המחבת נועדה לטיגון ובישול וקולקציות המחבתות העכשווית מאובזרת בשלל דגמים בכל הסגנונות האפשריים מבחינת גדלים, צבעים, תפקודים לשלל מצבי בישול ולרוב נרצה להחזיק במטבח מחבתות מסוגים שונים לפונקציות שונות.
כיצד לבחור את הפריטים שישתלבו במלאכת הכנת האוכל? טיפים להכרות עם מחבתות תוך שימת דגש על איכות, עמידות, גודל ועלויות.
נפלאות החומר
החומר ממנו עשויה המחבת קריטי לתהליך הטיגון, לשמירה על עמידות המוצר ועל התחזוקה שלו. ישנן מחבתות מברזל יצוק שמצוינות לטמפרטורות גבוהות ובעיקר לסטייקים, בהן החום עובר בצורה אחידה וביעילות אך אלה יכולות להיות כבדות יחסית ולוקח להן זמן עד שהן מתחממות ויש מי שמתקשים יותר להחזיק בהן.
נירוסטה נחשבת לחומר בעל עמידות גבוהה בפני קורוזיה וניתן בקלות לנקות אותה גם במדיח כלים. כמו כן, היא קלת משקל כך שנוח יותר להחזיק אותה. ישנם גם כלים מאלומיניום וזהו חומר יעיל מאוד בפני קורוזיה, כתמים ושריטות בעל מוליכות חום טובה.
מעבר לבחירה בחומר המרכזי ממנו עשוי הפריט, כדאי לבדוק שהמוצר אינו מכיל עופרת וקדמיום.
סוד הציפוי והעובי
כיום רבים מעדיפים להצטייד במחבתות בעלות ציפוי נון סטיק שיכול למנוע את היצמדות האוכל למחבת עצמה, כך שקל יותר לנקות את הפריט בסיום התהליך. נון סטיק מתאים מאוד גם לבישול של מאכלים שנוטים להידבק כמו פילה דג או ביצים כאשר מכינים חביתה.
ישנו גם ציפוי שיש טבעי, שנפוץ במיוחד בדגמים המיועדים להכנת שקשוקה שגם הוא מונע מצב של הידבקות.
יש לקחת בחשבון שציפוי איכותי שעומד בתקנים מחמירים גם מאריך את תוחלת החיים של המחבת.
מבחינת עובי, ככל שהמחבת עבה יותר כך היא יותר עמידה בחום גבוה ויותר מאסיבית וחזקה.
ישנם היום גם דגמים בעלי ציפוי דו שכבתי שמוסיף לעמידות ותורם לפיזור שווה ואחיד של החום.
הידיות של המחבת
חשוב להתייחס גם לידיות של מחבתות על מנת שלא יוליכו חום ויישארו קרירות וגם יהיו בעלות מבנה ארגונומי המאפשר אחיזה נוחה ולא יחליקו חלילה מהידיים. היום נהוג למצוא פריטים בעלי ידידות סיליקון שחלקן ניתנות להלבשה והסרה, לפי העדפה.
התאמה לכיריים
יש לוודא שאפשר להשתמש במוצר על סוגי הכיריים שיש ברשותכם, בין אם מדובר בכיריים מסוג גז, חשמל, אינדוקציה, הלוגן, קרמי ואם בכוונתכם להשתמש בה גם בתנור יש לבדוק עד איזה חום היא יכולה להחזיק מעמד. מבחינת כיריים במיוחד כאשר מדובר בכיריים קרמיות, כדאי לבדוק שהתחתית של הפריט מושחזת על ידי יהלום להשגת גימור חלק במיוחד.
סוג המחבת
ישנן מחבתות מסוגים שונים כמו מחבת פסים לגריל שמתאימה מאוד לבישול בריא יותר במינימום שומן. המבנה שלה הוא בעל רכסים שמאפשר לשומן לזרום מהמאכל המתבשל כך שלא יתבשל במיץ של עצמו והיא מצוינת לביצוע צריבה וניתן לכסות אותה להאצת תהליך העישון והיא בעלת ציפוי אמייל חזק שתורם לעמידות וקל לניקוי.
במקרה שאתם מעוניינים בשוליים גבוהים – בחרו דגמים עמוקים במיוחד ואם מדובר למשל, בהכנת פאנקייק, הרי שיש דגמים ייעודיים לכך בעלי שקעים אפילו בצורת פרצופים מחייכים אם תרצו להפיח חיים בפנקייק.
בכל הנוגע לגודל, הכל תלוי בגודל המנה שברצונכם להכין שיש דגמים במגוון גדלים ומשקלים – התייחסו למספר הנפשות שברצונכם להאכיל ולכמות המוערכת כמו גם לנושא הניקיון – האם הפריט אכן ייכנס למדיח הכלים שברשותכם.