סגירת מעגל אחרי תקופה ארוכה של חוסר ידע וודאות

לאחר יותר תקופה ארוכה של חוסר ודאות וכאב מתמשך, נמסר לצה"ל ולמשפחתו של טוראי ארתור גסנר ז"ל כי מקום קבורתו אותר לצד חבריו בבית העלמין הצבאי ברחובות.
גסנר, שנפל בקרבות, הוכרז כנעדר במשך תקופה ארוכה. החקירה הנרחבת שבוצעה בשנים האחרונות הביאה לקביעה חד־משמעית: גסנר קבור לצד שני חבריו לנשק, גבריאל מגנאג'י וקלמן צ׳פניק הי"ד, בקבר אחים שהוקם זמן קצר לאחר הקרב הקשה.
הקרב שלא נשכח – גבעות לכיש
באפריל 1949, כחלק ממבצע יזום של חטיבת "הנגב" נגד מסתננים באזור גבעות לכיש, נתקלה מחלקה מגדוד 8 בכוח עוין. ההתקלות הפכה לקרב עיקש שבו נהרגו 12 חיילי צה"ל, מתוכם שלושה נעדרו – גסנר, מגנאג'י וצ׳פניק. רק חודשים לאחר מכן הצליח צה"ל, באמצעות מבצע מורכב לכפר אידנא שהיה אז בשטח ירדן, להשיב את הגופות, אך גופתו של גסנר לא זוהתה בזמנו.
חקירה נחושה והישג היסטורי
ב־2020 החליטה חטיבת הנפגעים בצה"ל לחדש את החקירה. צוות חקירה מיוחד (צח"ם) ביצע עבודת עומק של תחקור עדים, ניתוח קרקע, סקרים ארכיאולוגיים ועבודת מודיעין – ואלו העלו כי כל שלושת החללים הובאו יחד למנוחות כבר אז, אך גסנר לא זוהה. בזכות עבודת החקירה, תוקם בקרוב מצבה ייעודית לזכרו על קבר האחים ברחובות.
תגובה מרגשת מצה"ל
אלוף דדו בר כליפא, ראש אגף כוח האדם, ציין כי "יש לנו מחויבות מוסרית להשיב כל חטוף ונעדר. החקירה המעמיקה הזו היא הוכחה לכך שצה"ל לא נכנע לזמן, וממשיך לפעול בנחישות למען משפחות החללים".
מאז השבעה באוקטובר, מערך איתור הנעדרים של צה"ל פועל גם לאיתור החטופים בעזה, תוך המשך הפעילות לסגירת מעגלים נוספים.
מזכירים ומכבדים גיבורים שנשכחו
גסנר מצטרף כעת לחבריו, והציבור הישראלי מקבל תזכורת לכך שההיסטוריה עדיין חיה ומושפעת מהמאמץ הבלתי מתפשר של המערכת הצבאית. בתוך ההתרחשויות של החודשים האחרונים, כמו הטרגדיה השבוע באשקלון בה שוטר שלחם בעוטף שם קץ לחייו, חשיבות הזיכרון הלאומי מתחדדת, במיוחד כשנעשה תיקון היסטורי כה משמעותי.
שידורים חדשים וזיכרון ישן
גם בתוך החיים האזרחיים, נראה כי השינויים ממשיכים להתגלגל. במקביל לחשיפה ההיסטורית הזו, יצאה לדרך רפורמת חבילות השידור בישראל של משרד התקשורת, שמהווה גם היא שינוי משמעותי במבנה הקיים. רגעים כאלה מחברים בין עבר לעתיד – בין גיבורים נשכחים לבין חברה בת־זמננו, שמשתנה אך לא שוכחת.