האזרח מספר 1 אירח תלמידי קורס אקדמי משותף לאסירים ולסטודנטים לסיום מרגש בבית הנשיא
ראובן (רובי) ריבלין ארח תלמידי קורס אקדמי משותף לאסירים ולסטודנטים, יחד עם בני משפחתם.
במפגש נכחו מ״מ נציב בתי הסוהר, גונדר אשר וקנין ונשיא ומייסד המרכז הבינתחומי הרצליה, פרופ׳ אוריאל רייכמן, מפקד מחוז מרכז בשב״ס, גונדר מנשה גניש, ראש אגף האסיר, גונדר אשר שריקי וקציני סגל התקון והחינוך בשב״ס.
הקורס האקדמי "נקודות זכות״ המשותף לאסירים ולסטודנטים הוא פרי שיתוף פעולה של שירות בתי הסוהר והמרכז הבינתחומי בהרצליה, ועוסק בזכויות חברתיות תוך שימת דגש על למידה מתוך מפגש.
המשתתפים, מחציתם אסירים ומחציתם סטודנטים למשפטים מהמרכז האקדמי, נפגשו 12 פעמים לאורך השנה גם בבית הסוהר וגם במרכז האקדמי.
לראשונה בישראל, ההשתתפות בקורס מזכה גם את האסירים בנקודות זכות אקדמיות לתואר. בסיום המפגש הוענקו תעודות לבוגרים בנוכחות בני משפחותיהם שהגיעו ללוות אותם במעמד המרגש.
״בפרויקט הזה מתגשם המושג 'תיקון עולם' במלוא מובן המילה," אמר נשיא המדינה לבוגרי הקורס. "תיקון עולם במו ידינו מתוך רצון להביא כל אדם להיות חלק מהחברה, להיות מועיל לה, שותף וחלקה ממנה.
עוד הוסיף הנשיא: ״חברה מתוקנת מחויבת למצוא את הדרך לשקם את אלו שמעדו, ולשלב אותם מחדש בכלל. הלמידה המשותפת של שתי הקבוצות וודאי עוררה בכם שאלות אחד על השני, כמו גם על עצמכם. זהו מפגש חשוב ועוצמתי.״
נשיא המדינה סיפר לאסירים כי הידיעה שאדם שפנה אליו בבקשה להקלה בעונשו עשה דרך שבה שילב פעילויות חשובות כמו קורס זה, מהווה שיקול אמיתי בין יתר השיקולים כאשר הוא בוחן אפשרות מתן חנינה או הקלה בעונש.
"אני גאה להיות כאן במפגש כזה שמוכיח לנו כיצד החברה הישראלית יכולה לעשות הרבה יותר למענה ולפרטיה.
תודה לכם שזיכיתם אותנו להיות בין החלוצים שנותנים מעמד ליוזמה המאוד מרשימה שלכם."
בין בוגרי הקורס יש גם תושב אשקלון שלא סיים את לימודי התיכון ובקרוב ככל הנראה ימשי ללימודי תואר ראשון.
התושב, שבכתבה ייקרא "האסיר מ." נשפט ל10 שנים מתוכן הוא יושב כבר 5 שנים.
בשיחה עם 'אשקלנייעס' הוא מספר לנו שלא למד בעבר בעבר לימודים אקדמאים וכשהציעו לו להצרף למיזם הסכים מיד מתוך אמונה בפוטנציאל הרב הטמון בקרבו.
עוד מוסיף מ': " קיבלתי השראה מאסירים אחרים שלמדו במרכז החינוך בבית הסוהר ולמדו באוניברסיטה , הלימודים התקיימו בבית הסוהר ו3 מפגשים במכללה במרכז הבינתחומי בהרצליה . המשפחה שלי לא מאמינה שאני לומד הם גאים בי מאוד הופתעו בכלל לשמוע שאני רוצה "
האם למדת בעבר והאם אתה מתכוון ללמוד בעתיד אחרי השחרור?
" למדתי 11 שנ״ל. ועוד שנה אני עולה לוועדת שליש מקווה להשתחרר אני שוקל ברצינות להירשם לאוניברסיטה ואני מאמין שתהיה לי עזרה יש לי הרבה חברים שבם סטודנטים וזה משהו שאני רוצה".
איזה כלים קיבלת מהקורס?
" הקורס הזה פתח לי המון דברים שלא ידעתי כמו איך להגיש עבודה ואיך להיות פעיל חברתי היו הרצאות של פעילים חברתיים שהשפיעו עליי מאוד הם אנשים פשוטים מלומדים אבל אנשים רגילים וזה הפתיע אותי.
אני מתכוון למנף את העניין בצורה עסקית למשל פרוייקט של צעירות בסיכון רציתי ליצור קשר עם העמותות ולתת עצה מעצמי
רוצה להגיד לאסירים האחרים שיאמינו בעצמם כי אין לדעת לאן אפשר להגיע האמונה בעצמך היא כוח".
מדברי מ״מ נציב בתי הסוהר, גונדר אשר וקנין: ״שב״ס חרט השנה על דגלו כיעד לחזק את הקשר עם הקהילה.
לפרוץ גבולות ולשלב זרועות למען הגדלת סיכויו של האסיר עם חזרתו לחברה ומניעת חזרתו לעולם הפשיעה.
לא נרפה ידינו אל מול שותפי המשימה הלאומית חברתית ויחד כולנו, נשאף לחברה טובה יותר.
פרויקט ׳נקודות זכות׳ מהווה עליית מדרגה של שילוב אסירים באקדמיה. אתם המצפן החברתי האידיאלי המייצר גשר בחברה ועליו חרוט המוטו של המרכז הבינתחומי- חירות ואחריות.
טקס סיום ׳נקודות זכות׳ מהווה הלכה למעשה מימוש חזון הארגון בכל האמור לשיקום אסירים ושילובם בחברה."
מדברי נשיא ומייסד המרכז הבינתחומי הרצליה, פרופ׳ אוריאל רייכמן: "שיקום אסירים הנו מטרה חברתית חשובה ביותר, אבל הקורס לא חשוב רק לאסירים.
יש בו ערך לימודי וחינוכי מהמעלה הראשונה עבור הסטודנטים שלנו. הן בהיותם חלק מהחברה שמתבקשת לקלוט חזרה אליה את מי שמשתחרר מהכלא לאחר ריצוי עונשו, והן בהיותם העתודה המיועדת למערכת המשפט שלנו – לפרקליטות, למגזר הפרטי ואף לאולמות השיפוט.
חזון הבינתחומי מאז הקמתו היה ליצור אקדמיה שאינה ספונה במגדל השן אלא באה מן החברה וחוזרת אל החברה.
היום אני גאה על היותנו המוסד האקדמי הראשון בישראל שפתח את שעריו לאסירים, נתן להם הזדמנות לחוות לימודים בסביבה אקדמית, ולקבל עליהם הכרה אקדמית אמיתית."
