4 דברים שלא ידעתם על תסמונת טורט

נוף ים קרני שמש שקיעה זריחה עננים

4 דברים שלא ידעתם על תסמונת טורט

תסמונת טורט היא הפרעה נוירו פסיכיאטרית, היא מאופיינת בעיקר בטיקים לא רצוניים ובהשמעת קולות מוזרים. נכון להיום אנחנו לא יודעים להגיד בבירור מה הגורמים אשר מביאים להתפרצות התסמונת, אבל אנחנו כן יודעים כי התסמונת היא ככל הנראה שילוב של מטען גנטי ושל גורמים סביבתיים. מרבית הסובלים מהתסמונת מעידים על כך שהטיק הוא תוצר של דחף בלתי נשלט כמעט לבצע איזו פעולה או להשמיע צליל, כאשר מיד לאחר ביצוע המעשה והשמעת הקול, בגוף יש תחושה של הקלה משמעותית. לפעמים נראה תחלואה כפולה. כלומר, מטופל הסובל מתסמונת טורט יסבול מקשיים נוספים, החל בהפרעת קשב וריכוז וכלה בהתפתחות של חרדה ודיכאון. היום, במאה העשרים ואחת, אמנם אין לנו פתרון לכל השאלות, אבל בהחלט קיימות טכניקות חדשות לטיפול אפקטיבי ומשמעותי, אשר יכול לסייע רבות לתחושות של המטופל. במאמר הבא נדבר קצרה על מספר דברים שאתם לא יודעים בהיכרח על תסמונת טורט.

גברים נוטים לחלות בתסמונת בשיעור גבוה מנשים

המחקר מצביע על סטטיסטיקה של אישה אחת החולה בתסמונת על שלושה או ארבעה גברים. בדרך כלל התסמונת פורצת בין גיל שנתיים ועד גיל חמש עשרה, כאשר בדרך כלל כבר בגיל שש נראה תסמינים לתופעה. אמנם, בגיל הילדות ילדים רבים נוהגים להשמיע קולות מוזרים או לבצע תנועות כאלו ואחרות ואין זה בהיכרח אומר כי מדובר על תסמונות טורט. אנחנו מדברים על אירועים חריגים, אשר חוזרים על עצמם באופן קבוע ולאורך זמן ללא שיפור משמעותי. במידה וקיים חשש, בהחלט אפשר לפנות לקבלת ייעוץ ראשוני כבר בשלבים מוקדמים.

הטיפול כולל איזון תרופתי וטיפול התנהגותי

תסמונת טורט לא תתבטא באותו האופן בכל פעם. יש מי שסובלים מטיקים משמעותיים וחזקים יותר ויש מי שיש הם טיקים יחסית עדינים וכאלו שלא בהיכרח כוללים השמעת קולות חריגים. במקרים מורכבים, יש מקום לשימוש באיזון תרופתי. הוא אמנם לא יכול למנוע את כל הטיקים, אבל יש מקרים בהם זה יכול לעזור, כמובן, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל בעניין הזה. בנוסף, חשוב לזכור כי יש מי שמפתחים לצד התסמונת הפרעות קשב וריכוז וכן הלאה, כך שיש מקרים בהם לצד הטיפול בתסמונת עצמה, יקבל המטופל מענה לבעיות נוספות. בשביל להשלים את הטיפול רצוי לקיים תהליך של טיפול התנהגותי או היפוך פסיכולוגי. הסיבה לכך היא שמחקרים מצאו קשר בין תפוסי התנהגות קבועים ובין הופעה של טיקים כמו בתגובה לדפוסי ההתנהגות הקיימים. לעיתים, שינוי הרגלים יכול להרגיע או לשכך במידה מסוימת את הופעתם של הטיקים הפתאומיים. זה כמובן לא המענה לכל הבעיות כולן, אבל עם מערכת תומכת וטיפול כולל בדרכים מגוונות, בהחלט נראה שיפור משמעותי.

כדאי לשלב בתהליך הטיפול גם מענה ריגשי

זה לא קל להיות ילד עם תסמונת טורט או אדם מבוגר. בני האדם יכולים להיות נבוכים אל מול התופעה ויש מי שיכולים ללעוג או לבייש את הסובל מהתסמונת הזו. למרות שבשנים האחרונות יש עליה משמעותית במודעות החברתית, הרי שעדיין, תסמונות טורט יכולות בהחלט למשוך תשומת לב וזה אף פעם לא נעים. טיפול ריגשי יעזור במתן כלים ריגשיים שישפרו את איכות החיים של המטופל. כמובן, תמיד טוב לשתף את הסביבה הקרובה, החברים לכיתה, המורים או הקולגות בעבודה, כדי שכולם יתרמו למאמץ ויגלו רגישות.

אפשר לקיים חיים מלאים לצד התסמונת

אמנם, תמיד טוב לקבל ייעוץ וסיוע כדי לשפר את המצב ובהחלט אנחנו מדברים על התמודדות לא פשוטה. אבל, דעו כי רבים בארץ ובעולם כולו, מאובחנים עם תסמונות טורט. בניהם תמצאו לא מעטים שהצליחו להקים משפחה לתפארת, לעבוד בעבודה המתאימה למידותיהם ולקיים שגרת חיים מלאה כמעט לגמרי. אסור אף פעם לומר נואש ותמיד טוב לקבל עזרה ברגעים של קושי.

נוף ים קרני שמש שקיעה זריחה עננים
צילום: unsplash

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן