כתב אישום חמור הוגש כנגד נאשם אשר ייבא לארץ סמים מסוכנים בעשרות הזדמנויות במסגרת רשת ייבוא ענפה שכללה מעורבים נוספים. את הסמים אותם ייבא לארץ, הפיץ הנאשם באמצעות רשת הטלגרם , כאשר ברשת זו עשה שימוש גם כדי ליצור קשר עם סוחרים מאירופה מהם רכש את הסמים וייבא אותם ארצה לשם מכירתם.
בית המשפט המחוזי, הביע את התרשמותו לפיה מדובר באחד ממעשי הפצת הסם הייחודיים אשר הובאו אי פעם לפתחו. זאת בשל היותו של הנאשם גורם המעורב בכל שלבי שרשרת הפצת הסם – החל מהייבוא של הסם מחוץ לגבולות המדינה ועד להפצתו הן בקרב סוחרים והן בקרב צרכני קצה עת שהוא משמש כסוחר סמים בעצמו.
הנאשם ייבא סמים מסוכנים באמצעות הדואר ומכר אותם בטלגרם
על פי עובדות כתב האישום שבו הורשע הנאשם, עולה כי במהלך שנת 2019, הצליח הנאשם לייבא ארצה 58 חבילות של סמים מסוכנים מסוגים שונים וזאת באמצעות הזמנתם בדואר, בין אם על ידי דואר ישראל ובין אם באמצעות חברות שילוח פרטיות. החבילות הכילו מגוון רחב של סמים האסורים בייבוא על פי פקודת הסמים המסוכנים, בהם בין השאר הסמים LSD, MDMA, קטמין ומתאמפטאמין.
בחלק מהמקרים ייבא הנאשם את הסמים באופן עצמאי ובלעדי ובחלקם האחר ביצע את הייבוא בצוותא עם שותפה נוספת. סך כל החבילות הסתכמו לכדי עשרות קילוגרמים של סמים בשווי מוערך של כ- 1,500,000 ש"ח. לאחר קבלת חבילות הסמים, מכר הנאשם את חלקם ללקוחות פרטיים ואת חלקם העיקרי מכר לסוחרי סמים, כאשר גם כלל מכירות אלו בוצעו באמצעות אפליקציית הטלגרם.
הנאשם הועמד לדין בגין שלל עבירות פליליות שנגזרו ממעשיו. עבירות אלו כללו שורת עבירות מתחום הסמים – החזקת סם שלא לצריכה עצמית, ייבוא סם מסוכן וסחר בסם. בגין הכנסותיו ממכירת הסם שהינן הכנסות לא מדווחות, יוחסו לנאשם גם עבירות מתחום המיסים והלבנת ההון – עבירות של העלמת הכנסות ואי דיווח עליהן לצד עשיית פעולות ברכוש אסור.
הנאשם פעל בצורה שיטתית להפצת סמים וזאת לשם עשיית רווחים עצומים
הנאשם הודה במיוחס לו במסגרת כתב אישום מתוקן, וטרם הטיעונים לעונש, נערך בעניינו תסקיר מטעם שירות המבחן. על פי התסקיר, עלה כי מדובר באדם אשר טרם מעצרו התנהל בצורה נורמטיבית עד אשר עבר תאונה קשה שפגעה בתפקודו. בכל הנוגע לנסיבות ביצוע העבירה, עלה כי הנאשם מתקשה להתייחס לחומרת עבירותיו בצורה מעמיקה כמעשים הפוגעים בציבור.
במסגרת הטיעונים לעונש, ציינה התביעה כי מדובר בעבירות בהיקף יוצא דופן וחריג, תוך תפעול מערך ייבוא והפצה מתקדמים ומתוחכמים. התביעה ציינה כי הנאשם הוא המוח מאחורי המעשים ועל כן יש לדון אותו לעונש חמור ביותר אשר לא יפתח מ- 12 שנות מאסר מאחורי סורג ובריח, לצד ענישה כלכלית מחמירה.
מנגד, ציין בא כוחו של הנאשם כי העבירות בוצעו על רקע תאונת דרכים קשה אותה עבר הנאשם אשר הצריכה שיקום ממושך ופגיעה בתפקוד מוחו והביאה לפגיעה קשה באורחות חייו. בא כוחו של הנאשם ציין כי עונש מאסר ממושך יהיה בעל משמעות קשה עבור משפחתו של הנאשם וביקש להתחשב במצבו הרפואי הקשה ולהטיל עליו עונש מידתי.
במסגרת גזר הדין, ציין בית המשפט כי מדובר במסכת עבירות חריגה מסוגה, היות שהיא מגלמת התנהלות של אדם אחד הפועל בצורה אקטיבית לקידום כל חוליות שרשרת הפצת הסם. בית המשפט ציין את השיטתיות והתחכום הרב שבביצוע העבירות ופרק הזמן הממושך שעל פניו הן נפרשו. בשל כך סבר בית המשפט כי מתחם העונש ההולם נע בין 10 ל- 15 שנות מאסר בפועל.
תפעול מכלול שרשרת הסם מחייב ענישה מחמירה
בית המשפט לא התעלם מנתוניו המורכבים של הנאשם לרבות התאונה ששינתה את מהלך חייו בצורה דרמטית. יחד עם זאת, סבר בית המשפט כי מדובר בנתון שלא מאפשר סטייה ממתחם העונש ההולם אותו קבע. אשר על כן, הטיל בית המשפט על הנאשם עונש חמור של 10 שנות מאסר, חילוט מזומן בסך קרוב ל- 1,500,000 ₪, קנס ומאסרים מותנים.
לקריאת פסק הדין המלא ראו ת"פ 30580-02-21 מדינת ישראל נ' אברבך