במשפט אחד, תקן 5282 הוא תקן אשר נועד להגדיר אילו מבנים עומדים בהגדרה ונחשבים כאלו שנבנו בנייה ירוקה. כלומר, אנחנו מדברים על מבנים שתהליך הבניה שלהם לקח בחשבון את הפרמטרים שהופכים את המבנה לחסכוני וידידותי לסביבה. תקן 5282 או ת"י 5282 הוא לא תופעה ייחודית לישראל, מדובר על תקן שמשמש את מרבית המדינות המפותחות.
מבנים רבים בארץ כבר נבנו על פי ההנחיות החדשות, אבל החל ממרץ 2022 התקנות החדשות נכנסות לתוקף ונראה מעבר איטי אך עקבי לבנייה ירוקה ברמה של כוכב אחד לפחות. במאמר הבא ננסה להסביר את עיקרי החוק וכמובן, נסביר מדוע דווקא היום, אף אחד לא יכול להתעלם ולא לכוון לתהליכים של בנייה ירוקה. אנחנו מתחילים ממש עכשיו.
למה אנחנו מתכוונים כאשר אנחנו מדברים על חיסכון באנרגיה
על פניו, מונחים כמו ת"י 5282 נשמעים די משעממים למי שאינם בקיאים בחומר המקצועי. אבל האמת היא כי אם נמחיש את המשמעויות של התקנות החדשות, גם אתם תצליחו להבין למה אנחנו מתכוונים בדיוק. לצורך העניין, מדינת ישראל היא מדינה חמה, את זה כל בר דעת יודע היטב. לשם ההמחשה, אנחנו רוצים לתאר בניין משרדים גבוה, לו חלונות שקופים וגדולים. על פניו, הרעיון נשמע מקסים, אבל במדינה חמה כמו ישראל, המשמעות היא אחת: בזבוז חשמל. מה זאת אומרת? התקנה של חלונות גדולים חושפת את המשרד לשמש הישראלית החזקה ומחממת את המשרד כולו. כדי לקרר את החדר, העובדים ידליקו מזגן. פעולה שתוביל לצריכה מוגברת של חשמל, בזבוז אנרגיה וכן, גם בזבוז של כסף יקר.
זו כמובן דוגמא אחת. דוגמא אחרת היא בניה של דירה כך שפתחי האוויר בה פתוחים לא לכיוון ממנו מגיעה בריזה נעימה מהים, אלא, לצד השני. כן, גם במקרה הזה אנחנו נראה צריכה מוגברת של חשמל, כאשר כל מה שהיינו צריכים לעשות זה להתקין חלונות בצד הנכון לכתחילה.
העבודה של אלו האמונים על בחינת המבנים ע"פ תקן 5282 זה לסמן את המבנה ולהבין, האם הוא עומד בתו התקן הדרוש? האם הוא בנוי בצורה חכמה כך שלאורך שנים הדיירים לא ידרשו להפעיל חשמל באינטנסיביות כל הזמן?
איך נערכת הבדיקה ומי יכול לערוך אותה?
כאמור, מדינת ישראל קבעה בחוק כי המטרה היא להפוך את הבניה בישראל לבניה ירוקה וידידותית לסביבה, זאת מתוקף האמנה אשר נחתמה עם עוד 27 ממדינות העולם, בניסיון לצמצם את ההשלכות של ההתחממות הגלובאלית על כולנו. את הבדיקה יכולה לערוך מעבדה מוסמכת, אשר קיבלה את הרישיון הדרוש לכך מהמדינה.
תהליך הבדיקה מתחיל כבר בשלב שרטוט התכנית. המטרה היא להבטיח כי מהרגע הראשון, המבנה יעמוד בתו התקן, כך שלא יהיו לנו בעיות בהמשך הדרך. לאחר מכן, העובדים מטעם חברת הבדיקה, יגיעו לשטח מספר פעמים כדי להבטיח כי התכנית מיושמת בהתאם לסיכומים. בכל פעם, החברה תערוך סיור מסודר באתר הבניה ותסיים אותו עם אישור חתום על ידי אנשי הצוות החוקר.
קיימת אפשרות לערוך בדיקה למבנה קיים, מבנה אשר הוקם לפני שהתקנות החדשות נכנסו לתוקף. במידה והמבנה עומד בתנאי הסף, הרי שבעלי הנכס יכולים להישאר רגועים.
המטרה בסופו של דבר, נועדה להיטיב עם כולנו
אין מי שלא צופה בחשש על שינויי האקלים להם אנחנו עדין בעת הנוכחית. סופות יוצאות דופן, שטפונות ואסונות טבע, הם כבר תופעה שכיחה בשנים האחרונות. דירוג אנרגטי על פי ת"י 5282 נועד בראש ובראשונה כדי לעזור לדיירים לחסוך באנרגיה, לחסוך כסף ולשמור על הסביבה בלי כל מאמץ.
בנוסף, אנחנו כאן גם כדי לעזור לכם לציית לחוק באופן מלא ובלי כל חשש. לפרטים, אנחנו כאן.