
גירושין היא תופעה ותיקה ומוכרת בישראל, ומשנה לשנה אף עולה בשכיחותה. בשנים האחרונות, רבים מהזוגות המעוניינים להתגרש , עושים זאת באמצעות חתימה על הסכם גירושין. להסכם זה יש סמכות אכיפה ותוקף כשל חוזה משפטי, והוא נועד, בעיקר, להוציא לפועל את גירושי בני הזוג מבלי שערכאה שיפוטית תצטרך לנהל את הליך הגירושין. כדי שהדבר יתאפשר, בני הזוג צריכים להגיע להסכמות לגבי כל הנושאים שקשורים לחיים המשותפים שלהם. מאמר זה יסביר, בין היתר, מהם אותם נושאים שחייבים להיכלל בהסכם גירושין.
הסכם גירושין – דגשים כלליים שאסור לפספס
הסכם גירושין צריך להיות מדויק, מקיף ומפורט ככל האפשר. הוא לא נועד רק להוציא לפועל את הגירושין מבחינה טכנית, אלא הוא נועד גם כדי לתת מענה וכן ודאות ויציבות לבני הזוג ולילדיהם המשותפים גם שנים ארוכות לאחר הגירושין. בנוסף, כדי שלהסכם גירושין יהיה תוקף, הוא צריך להיות מאושר על ידי בית הדין הרבני, או על ידי בית המשפט לענייני משפחה. עקב כך, מומלץ שבני הזוג לא ינסחו את הסכם הגירושין לבדם, אלא יעזרו בשירותיו של עורך דין לענייני משפחה, או בשירותיו של מגשר.
בהסכם הגירושין, צריכים בני הזוג לציין באיזה בית דין רבני יתגרשו, להסדיר את נושא תשלום אגרות בית הדין, וכאמור לכלול את כל יתר הנושאים שקשורים לחיים המשותפים שלהם. ניגע בנושאים שחייבים להיכלל בהסכם גירושין.
לפורטל דיני משפחה לקריאה נוספת: https://www.todivorce.co.il
חלוקת רכוש
נושא חלוקת הרכוש בין בני הזוג חייב להיכלל בכל הסכם גירושין שהוא. המונח "רכוש" כולל בתוכו את כל הרכוש שבני הזוג צברו בתקופת נישואיהם, כלומר:
- מקרקעין
- מיטלטלין
- רכבים
- חשבונות בנק
- זכויות סוציאליות (קרן השתלמות, פנסיה וכדומה)
- זכויות עסקיות
- חובות והלוואות.
כדי לוודא שחלוקת הרכוש בין בני הזוג תהיה הוגנת ושאף בן זוג לא מסתיר מבן זוגו כל מידע שהוא באשר לרכוש, על שני בני הזוג לאסוף את כל האסמכתאות הקשורות לרכוש, הכנסות והוצאות כספים, התחייבויות וכיו"ב.
משמורת הילדים
נושא משמורת הילדים חייב להיכלל בכל הסכם גירושין בין בני זוג שיש להם ילדים משותפים שאינם בגירים. ישנם שני סוגי משמורת שבהם בני הזוג יכולים לבחור:
- משמורת מלאה: האם או האב מוגדר כ"הורה המשמורן", כלומר אצל הורה זה יגורו הילדים בפועל, וההורה שאינו ההורה המשמורן, מורשה להתראות עם הילדים מספר פעמים מוגדר ושבוע, ו/או לארחם בסופי שבוע.
- משמורת משותפת: החזקה על הילדים היא שווה בין שני ההורים, האחריות על הילדים היא משותפת וכן הילדים שוהים אצל כל אחד מהוריהם באופן שווה.
יש לציין שקיים סוג נוסף של משמורת, המכונה "משמורת מפוצלת", שפירושה היא שכל הורה נוטל חזקה על ילדים אחרים, וכתוצאה מכך הילדים לא גדלים יחד, אך עקב כך שהדבר גורם לקרע בין הילדים לבין הוריהם וכן בין ילדים מסוימים לילדים אחרים, משמורת מסוג זה, בדרך כלל לא נקבעת.
מזונות ילדים
גובה תשלום דמי מזונות הילדים נקבע לפי סוג המשמורת שקבעו בני הזוג. דמי מזונות הילדים משולמים עבור עלות גידול הילדים, ובפרט עבור מימון צרכיהם הבסיסיים כמו מזון, ביגוד, צרכים רפואיים, חינוך וכדומה. על בני הזוג להגיע להסכמות גם בדבר מימון המותרות של ילדיהם, כלומר הצרכים שאינם בסיסיים כמו חוגים, טלפון סלולרי וכדומה.
תשלום דמי מזונות הילדים הוא חודשי, ומומלץ שבהסכם הגירושין יצוין לא רק גובה התשלום, אלא גם אופן העברת התשלום ומועד התשלום.
לסיכום, כל הסכם גירושין חייב לכלול את נושא חלוקת הרכוש בין בני הזוג, וכן את נושא משמורת הילדים ואת נושא מזונות הילדים, כל עוד לבני הזוג יש ילדים משותפים שאינם בגירים. כמובן שבכל הסכם גירושין יכולים להיכלל נושאים נוספים, בהתאם לצרכי בני הזוג. הסכם גירושין צריך להיות מפורט ומדויק ככל האפשר, ורק אישורו על ידי בית הדין הרבני או על ידי בית המשפט לענייני משפחה, יכול להעניק לו תוקף. לכן, מומלץ שבני זוג לא ינסחו לבדם את הסכם הגירושין שלהם, אלא יעזרו במגשר או בעורך דין לענייני משפחה לשם כך.