בעיריית אשקלון ככל הנראה עדיין לא הבינו שאם אין מה להסתיר אז אין מניעה לפרסם את הפרוטוקולים מהועדות השונות עליהם שולטים פוליטיקאים עם נגיעה לתחומים שונים המשפיעים באופן ישיר על עניינים הנוגעים לתושבי העיר המעוניינים לדעת מה נעשה עם כספי הארנונה והמיסים הנגבים מהם, ולוודא שהם הולכים למקום ראוי.
בשנים האחרונות עלתה המודעות ברחבי הארץ לצורך בשקיפות על מנת למנוע אפשרויות למינויים תמוהים בעקבות הבטחות למקורבים, חלוקת כספים לא שוויונית ועוד נושאים חשובים עליהם להנהלת העירייה יש שליטה.
מספר חברי מועצה כבר אמרו בשיחה עם 'אשקלנייעס' בעבר שמבחינתם יש חשיבות לפרסם את הפרוטוקולים של הועדות השונות על מנת למנוע מצב של לזות שפתיים ולהיות שקופים מול התושבים וכמה מהם עוד הוסיפו שאם מסתירים פרוטוקולים מסויימים מהציבור, כנראה שיש לכך סיבה טובה עבור מספר בעלי עניין.
עם זאת, ולמרות פניות מצד המערכת, עדיין הפרוטוקולים מהועדות באתר העירייה הלא מעודכנים, חלקם עודכנו לאחרונה רק בתקופת ראש העירייה הקודם איתמר שמעוני ובתקופה החופפת להשעייתו מהתפקיד.
היום, פורסם דו"ח משרד הפנים ממנו עולה תמונת מצב מדאיגה בנוגע לנעשה בעיר אשקלון ומספיק לצטט את ההודעה לתקשורת של משרד הפנים בה נאמר: "הרשויות שחרגו מהזמן הקבוע בחוק בשיעור הגבוה ביותר היו עיריית אשקלון ועיריית חיפה".
נציין שהדו"ח כולו מתייחס לנושא חוק חופש המידע ואפילו לא נוגע עדיין בשקיפות העירייה מול התושבים, עניין בפני עצמו ועוד עולה כי בעוד באשקלון גבו כמעט 9000 ש"ח עבור קצת יותר משישים בקשות על פי חוק חופש המידע, בעיריית באר שבע, גבו פחות משמינית מהסכום עבור כמות גדולה יותר של בקשות.
הלוחמת בשחיתות לאורך שנים, עו"ד תמר קידר שנחשפה לדו"ח אמרה היום: " עיריית אשקלון אינה שקופה. כולם יודעים זאת. כאשר יש עירייה שמסתירה מידע מפני חבר מועצה שנדרש להגיש נגדה תביעה לבית משפט, לא מפליא לקרא את הממצאים של הדו"ח.
המידע שמצוי בידי עיריית אשקלון שייך לציבור. לא יתכן שהעירייה לא מוסרת מידע במועדים הקבועים בחוק וחורגת מהזמן. זה מעיד על חוסר מקצועיות ואדישות.
הגיע הזמן לבצע שינויים מהותיים בגישה של עיריית אשקלון לבקשות לפי חוק חופש המידע".
בהודעה המלאה של משרד הפנים נכתב: " 62% מהרשויות המקומיות העבירו דיווח בנושא חופש מידע הרשויות שבלטו לטובה במענים מהירים לבקשות שהוגשו אליהן: אשדוד, רמת גן ותל אביב-יפו. רוב העתירות שהוגשו נגד הרשויות המקומיות – בגין עילה של אי מתן מענה
הדוח השנתי אודות יישום חוק חופש המידע ברשויות המקומיות לשנת 2019 מתפרסם הבוקר. הדו"ח, המשותף ליחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים ולמשרד הפנים, סוקר את יישום חוק חופש המידע בשנת 2019 בעיריות, במועצות האזוריות ובמועצות המקומיות ברחבי הארץ ולראשונה מפורסמים בו נתונים בפילוח לפי שם הרשות.
מהדוח עולה כי בשנת 2019 הוגשו לרשויות המקומיות 6,285 בקשות למידע, עליה של כ – 12% מהשנה שלפניה. לשם השוואה בשנת 2019 הוגשו לממשלה כ- 12,500 בקשות למידע. כמעט כפול מאשר לרשויות המקומיות. רוב הבקשות ( 70%) הוגשו לעיריות, השאר למועצות אזוריות ( כ-16%) ולמועצות מקומיות (כ-14%) . מבין כלל הרשויות, הרשויות אליהן הוגשה כמות הבקשות הגדולה ביותר: ירושלים ( 535 בקשות), תל אביב (534), אשדוד ( 346), ראשון לציון וחיפה (237 ו- 236 בקשות למידע).
בתום חקירה סמויה, משטרת ישראל עצרה לחקירה 3 חשודים בכריה בלתי חוקית וגניבה של חול באזור אשקלון
על פי הדיווחים של הרשויות כ- 80% מבקשות נענות באופן מלא, וכ- 77% אחוזים מהבקשות נענו בתוך 30 ימים בלבד. כמו כן, רוב הבקשות שסורבו, נדחו בשל כך שלא ניתן היה לאתר את המידע המבוקש ברשות או שהמידע אינו מצוי ברשות.
מהדו"ח עולה כי 62% מהרשויות המקומיות העבירו דיווח בנושא חופש מידע. במהלך שנה זו הוגשו לבתי המשפט 339 עתירות חופש מידע נגד רשויות מקומיות (לשם השוואה, באותה תקופה הוגשו נגד משרדי ממשלה ויחידות הסמך שלה 156 עתירות לבתי המשפט בלבד). רוב העתירות שהוגשו נגד הרשויות המקומיות הוגשו בגין עילה של אי מתן מענה, ומרביתן (64%) הוגשו נגד רשויות במחוז צפון.
מבין הרשויות הגדולות (מעל 100 בקשות בשנה) שבלטו לטובה בזמני מענה קצרים הן עיריית אשדוד (93% מהבקשות נענו תוך פחות מל- 30 יום) עיריית רמת גן (90% מהבקשות) ועיריית תל אביב (83%). לעומת זאת, הרשויות שחרגו מהזמן הקבוע בחוק בשיעור הגבוה ביותר היו עיריית אשקלון ועיריית חיפה.
מבין הרשויות המקומיות, הרשויות שדחו הכי הרבה בקשות חופש מידע הן ירושלים (51 בקשות נדחו, המהוות 25% מהבקשות שהוגשו לרשות), תל אביב (37 בקשות, כ-17% מסך הבקשות שהוגשו) וחיפה (26 בקשות, כ-10% מסך הבקשות שהוגשו). בסך הכל, למעלה 68,000 ש"ח ניגבו במסגרת בקשות למידע.
הלכה יומית לע״נ חיים לוגסי ז״ל בן רחל, לע״נ סול בת חנינה ולע״נ פנחס מיכלאשוילי ז״ל .
עו"ד שלומי בילבסקי, מ"מ ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע: "הדו"ח משקף, שלא במפתיע, מגמת עלייה במספר הבקשות המוגשות לשלטון המקומי, בדומה למגמה הקיימת במשרדי הממשלה ויחידות הסמך. מגמה זו, שאיננה צפויה לרדת, משקפת את הדרישה ההולכת וגוברת של הציבור למידע ומחדדת את הצורך של הרשויות המקומיות להיערך בהתאם על מנת לספק צורך חשוב זה באופן מקצועי ויעיל".
ליאור שחר, ראש אגף בכיר תכנון ואסטרטגיה במשרד הפנים: "משרד הפנים בשיתוף עם משרד המשפטים, מפרסם זאת הפעם השנייה את דוח הרשויות המקומיות בנוגע ליישומו של חוק חופש המידע, כחלק מקידום מדיניות של שקיפות וחיזוק הדמוקרטיה המקומית. השנה חל שיפור בדיווחים של הרשויות ואני מאמין ומקווה שמשנה לשנה נמשיך ונעמיק את שיתוף הפעולה והקשר עם הרשויות המקומיות ובכך נשפר ביחד את יישומו של החוק לטובת אזרחי ישראל".
מעיריית אשקלון טרם נמסרה תגובה לדברים וכשהיא תימסר נצרף אותה לידיעה.