תכירו: יעקב זרביב (28), יליד ליאון שבצרפת וכיום אברך בישיבת ההסדר באשקלון. סיפור מרתק על מסירות, ציונות ושליחות.
כשפגשתי אותו לראשונה, לא יכולתי לנחש שהבחור עטור הזקנקן עם הפאות הארוכות והכיפה הסרוגה הגדולה, בילה את שנות ילדותו בכפר נוצרי קטן בפרוורי העיר ליאון שבצרפת. הוא גדל במשפחה יהודית-צרפתית מסורתית, למד בבית הספר הציבורי ללא חינוך יהודי מינימאלי, ועד גיל 16 לא הרגיש שמשהו חסר בחייו.
הספר ששינה חיים
"כולם בשכונה ובבית הספר ידעו שאנחנו יהודים, אבל אני לא ידעתי הרבה על מה זה להיות יהודי" הוא אומר. השינוי הגדול בחייו הגיע כשהיה בן 16.
פגישה אקראית עם שליח חב"ד באזור מגוריו עוררה בו מחשבות על אמונה וקיום. תאונת הדרכים שעבר באותה תקופה, שהסתכמה ברכב מרוסק כליל ובאורח נס ללא שריטה מצידו, רק הגבירה את החיפוש שלו אחר משמעות החיים.
בין מדפי הספרייה הביתית חיפש יעקב תשובות לתהיות שהעסיקו אותו, ולאחר שקרא מספר ספרים שעסקו בדתות אחרות, גילה ספר קטן ששינה את חייו. היה זה 'קיצור שולחן ערוך' – ספר המקיף את ההלכות הנוגעות לכל מעגל החיים של היהודי. הציץ, ונשבה.
יעקב החל להתקרב צעד אחר צעד לקיום תורה ומצוות, וכשהיה בגיל 20 החליט להגשים את חלומו הגדול ולעלות לישראל. "ההורים קצת התנגדו" הוא מודה, "אבל אני הייתי נחוש". לאחר תקופת לימודים בישיבת מכון מאיר בירושלים, התגייס יעקב לצה"ל.
את שירותו הצבאי עשה כחייל קרבי בחטיבת גולני (נגביסט, אם שאלתם), ולאחר השירות התחתן עם אילנה, ועבר לגור באשקלון. מפגש אקראי עם קבוצת אברכים שלומדים בכולל בישיבת ההסדר באשקלון הוביל אותו לבית המדרש ושם מבלי להתכוון מצא את שליחות חייו.
"במה אוכל לעזור?"
את האור בעיניים, תחושת השליחות העמוקה והזיקה הנשמתית לתורה ולמדינת ישראל, הוא חב, לדבריו, לישיבת ההסדר באשקלון.
"ראשי הישיבה, הרב אביהוא פישפדר והרב יגאל הדאיה, גרמו לי להבין שכל אחד, בכל מצב, יכול לתרום ולתת מעצמו לסביבה. גם כאב צעיר לילדים קטנים, העסוק בקשיי החיים, הם פקחו את עיניי וחינכו אותי שלא להתרכז רק בעצמי, ולחפש למי אני יכול לעזור שם בחוץ". וכשמחפשים- מוצאים.
לצד שעות הלימוד בכולל, מוצא יעקב את עצמו תורם מכישוריו במגוון תחומים: רבני ישיבת ההסדר חיברו בין אברכי הכולל למספר גני ילדים בעיר, שם הם משמשים בתפקיד רב-גן, ומקיימים מפגשים שבועיים של לימוד וחוויה לילדים סביב פרשת השבוע וחגי ישראל. גם ליעקב גן משלו, בו הוא מבצע את השליחות הזו בשמחה ובהתנדבות.
בנוסף, יעקב מקיים מפגשים רבים עם תושבי אשקלון שעלו מצרפת ודוברים בעיקר את השפה הצרפתית. "באשקלון עולים רבים מצרפת, אך לא היה עבורם מענה לצרכיהם בשפה המוכרת להם.
אני מקיים פעילות שוטפת עם עולים תושבי העיר, בעיקר צעירים, והם מקבלים אותי באהבה גדולה ובשמחה. אני מרגיש חיבור טבעי איתם, עוזר להם בהתאקלמות ומוסר שיעורי תורה בשפה הצרפתית. זו שליחות חשובה ומאתגרת" הוא מסכם בעיניים מאירות.
בשפת האם שלו, הצרפתית, הוא עושה שימוש גם כמדריך מתנדב (פעמיים בשנה למספר ימים) בפרויקט 'החוויה הישראלית', שם הוא מחבר תיירים יהודים שעדיין גרים בצרפת לחיזוק הזהות היהודית ולאהבת והכרת הארץ, דרך טיולים בארץ, גדנ"ע והתנדבות.
"כשאתה יוצא מנקודת הנחה שזו השליחות שלך בעולם – לעשות חסד עם אנשים, אתה מוצא את עצמך בתפקידים מגוונים, שלא חלמת שתגיע אליהם" אומר יעקב בחיוך.
למשל? "למשל, חזן מתנדב בבית כנסת מרוקאי שנתקע ללא חזן, מעביר שיחות על פרשת השבוע בסניף בני עקיבא בעיר, וגם אברך-במבה: אני מארח בביתי את התלמידים הצעירים מישיבת ההסדר, שם, סביב שולחן עם במבה-ביסלי-צ'יפס אנחנו לומדים יחד, משוחחים על הנושאים המעניינים אותם ויוצרים חוויית גיבוש והעצמה לחבר'ה."
מניין המוטיבציה והכוחות לפעול במגוון גדול כל כך של תחומים? אני שואלת, ויעקב עונה: "זה הכול עניין של נקודת מבט. בישיבת ההסדר באשקלון זו דרך חיים, והרבנים מדרבנים ומעודדים את כל אחד מהתלמידים ומהאברכים לתרום לסביבה בכל מה שרק אפשר.
מצטרפים לעשייה
"הסיפור שלי הוא רק סיפור אחד" אומר לי יעקב, "ובישיבה לכל תלמיד ולכל אברך סיפור משלו, סיפור על שליחות חיים, חסד ונתינה בלתי פוסקת. הייתי מסכם זאת בכמה עקרונות: חסד – אף אחד לא יכול לומר "קטונתי". אלוקים 'גלגל' אותך לכאן? זו השליחות שלך! אהבת ישראל – כל יהודי הוא אח שלי. גם מי שדעתו שונה משלי. אהבה לארץ – כל אחד מאיתנו יכול לתרום לטובת הארץ, בשירות משמעותי בצה"ל, בעזרה בבניין הארץ, בחיבור יהדות התפוצות."
זה, מסתבר, מה שמיוחד בישיבת ההסדר באשקלון: ההשקעה בכל נשמה, החיבור של לימוד תורה עם השפעה על החברה, והעשייה הבלתי פוסקת של חסד. בישיבה פועל גמ"ח שבו האברכים והתלמידים אורזים בכל שבוע עשרות סלי מזון לנזקקים, בעיתות חירום (כמו במבצע צוק איתן, ועוד) הישיבה הופכת לבסיס הפעלת מתנדבים שמסייעים לקשישים ולתושבים המרותקים לביתם, והדוגמאות רבות מספור.
בשבוע הבא בימים שלישי-רביעי (י"ד-ט"ו באדר א', 19-20/2) יתקיימו שני ימי התרמה מרוכזים לטובת ישיבת ההסדר באשקלון. זו ההזדמנות של כל תושבי העיר להצטרף ולהשקיע בנשמה, לקחת חלק במפעל האדיר הזה שמחבר תורה וחסד לטובת תושבי העיר אשקלון, ולסייע לישיבת ההסדר באשקלון להגדיל את מעגל הנתינה ולהרחיב את העשייה.