פרידה מאדם קרוב, באופן כללי זו חוויה לא פשוטה. מדובר על חוויה אשר דורשת הרבה מאוד כוחות נפשיים ועמידה מול אתגרים משמעותיים. מהצד השני, הרי שיש מי שלא יודעים כי פרידה מאדם קרוב כוללת גם התמודדות עם בירוקרטיה אשר לעיתים יכולה בהחלט להיות מאתגרת ומתישה. אנחנו כאן כדי לעשות לכם קצת סדר. כדי לעזור לכם להבין מה אתם חייבים לעשות, מה אתם לא חייבים לעשות ואיך לנהל את הדברים כך שתצליחו לעמוד בהתחייבויות השונות על הצד הטוב ביותר. אם אתם רוצים לשמוע עוד, מצויין, כי אנחנו יוצאים לדרך עכשיו עם כל הפרטים שחשוב וכדאי להכיר. בואו נתחיל.
מה זה בכלל פרסום צו צוואה ולמה זה חשוב
אנחנו רוצים רגע לתת לכם קצת רקע בכל מה שנוגע לצוואות וירושות בישראל. בישראל, בדומה למקומות רבים בכל רחבי העולם, יש עמידה על זכויות הפרט. בין היתר, המדינה קבעה בחוקי היסוד כי לכל אדם יש את הזכות להחליט מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. מכאן, נובעת הזכות של כל אדם לרשום כתב המונה את הירושה שלו ואיך הוא רוצה לחלק אותה. עד כאן הכל טוב ויפה. כל עוד האדם כתב טרם מותו מדעתו, למי ואיך הוא רוצה לחלק את רכושו, הרי שעל בני משפחתו ועל רשויות אכיפת החוק לכבד את הבקשה שלו ולעשות כמצוותו. אבל יש לא מעט מקרים בהם לאדם מסוים יש חובות אליהן בני המשפחה מתוודעים רק לאחר המוות, יש מקרים בהם אדם מת באופן פתאומי ויכול להיות כי יש מי שיראו את עצמכם כזכאים לחלק בירושה, על אף שעל פניו, הם אולי לא היו מי שקיבלו את ההודעה על דבר מותו. בשל כך, במדינת ישראל יש חוק, על קרוביו של אדם שנפטר לפרסם את צו הצוואה בעניינו בעיתון לפרק זמן של 14 יום, כדי שבמידה ויש מי שרואים את עצמם ככאלו שמגיע להם לקבל חלק בירושה יוכלו לתבוע את המגיע להם על פי חוק.
איך נראה התהליך במישור הטכני
אז מה שצריך לדעת הוא שבשלב הראשון יש לפנות עם הגשת בקשה לרשם הירושות. אפשר להגיש את הבקשה פיזית, להגיע למשרדים של משרד המשפטים וכן הלאה. היום ניתן לבצע את התהליך באופן מקוון, המומלץ יותר כמובן. במסגרת הבקשה תדרשו להביא תעודת פטירה כמו גם צוואה במידה ויש כזו. אחרי שרשם הירושות מקבל את הבקשה הוא עורך בדיקה בסיסית. הוא יבדוק האם קיימת צוואה אחרת או האם יש פרטים שצריך להשלים. במידה והכל הולך קשורה, רשם הירושות באגף האפטרופוס הראשי במשרד המשפטים, תתפרסם בעיתון המודעה בדבר פטירתו של אותו אדם. יכתב במודעה כי במידה ויש מי שמתנגדים לצוואה, הם רשאים להגיש את ההתנגדויות שלהם בתוך 14 יום מפרסום המודעה. במידה ויש מי שיפנו להגשת התנגדויות, הבקשה תעבור לדיון בבית המשפט. אם לא יהיו התנגדויות, תקבלו, בתור היורשים, את האישור להמשיך בתהליך עד לחלוקה של הירושה בהתאם לרצונו של המנוח.
חשוב לדעת כי התהליך כולו דורש מהקרובים לשלם אגרה של כמה מאות שקלים בסך הכל, אותם תדרשו לשלם במסגרת הגשת הבקשה הרשמית.
תמיד ההמלצה לפנות לאיש מקצוע
כך או אחרת, ההמלצה היא תמיד לפנות לאיש מקצוע ולקבל עזרה לאורך הדרך. אנחנו יודעים כי לאורך שלבי האבל יש לא מעט אתגרים ואם אתם רוצים להיות בטוחים כי אתם פועלים על הצד הטוב ביותר, פניה לעורך דןי המתמחה בנושא, בהחלט יכולה לשפר את המצב שלכם ולעזור לכם לנהל את הדברים בצורה חכמה ומדויקת.