יותר קטלני מקורונה: האויב השקוף שהורס את הבריאות של תושבי הדרום
מדוע תושבי אשקלון והסביבה ממשיכים לשאוף לריאות אוויר מזוהם וספוג רעלנים, בזמן שהפתרון שיוביל להפחתה משמעותית של הזיהום נמצא בהישג יד?
בזמן שכולם מדברים על נזקי הקורונה, פועל באזור הדרום אויב קטלני בהרבה.
אויב שעפ"י מחקר שבוצע בשנת 2015 הורג יותר אנשים מאשר רעב, מלחמות ואסונות טבע. קוראים לו זיהום אוויר. הוא מוביל למותם של 9 מיליון איש ברחבי העולם מדי שנה, מספר גבוה בהרבה מכמות האנשים שנפטרו בעקבות מחלת הקורונה.
המשמעות היא ש- 1 מתוך 6 מקרי מוות בעולם נגרם בעקבות חוסר ההצלחה במאבק עם האויב המר הזה. ומה קורה בישראל? עפ"י הערכות משרד הבריאות, 2,000 אנשים נפטרים מדי שנה בשל נזקי זיהום האוויר.
כשתושבי העיר יוצאים לבלות עם המשפחה ליום של כיף בים, או אפילו סתם לעשות קניות או להתאוורר מחוץ לבית, האוייב נמצא באויר של העיר ולמרות שיש את כל מה שדרוש להפיסק את הזיהום, אף אחד בעיר לא מרים את הכפפה.
חבר מועצת העיר והממונה על איכות הסביבה בעירייה לשעבר יורם שפר, מתריע השבוע באופן שלא משתמע ל2 פנים ואומר שההחלטה התקבלה כבר ב 2009 ורומז שלגורמים מסויימים המצב הנוכחי די נוח.
כשתושבי העיר יוצאים לבלות עם המשפחה ליום של כיף בים, או אפילו סתם לעשות קניות או להתאוורר מחוץ לבית, האוייב נמצא באויר של העיר ולמרות שיש את כל מה שדרוש להפיסק את הזיהום, אף אחד בעיר לא מרים את הכפפה.
בדבריו השבוע כתב שפר: " אי החלפת סולקנים בתחנת הכח רוטנברג
החלטה להתקנת סולקנים נתקבלה בדצמבר 2009!!
במהלך מרץ פנו חברת החשמל ומשרד האנרגיה למשרד להגנת הסביבה לדחייה של ההתקנה לתקופה של שנה מהסיבות הרשומות להלן:-
המשרד להגנת הסביבה סירב בשלב זה לבקשת חברת החשמל לדחייה של 8.5 חודשים בהשבתת היחידה השלישית בתחנת הכוח רוטנברג באשקלון;

לנוכח סיכון לאספקת חשמל, אִפשר לחברה ארכה של חודשיים וחצי שבה תיבחן בקשתה לתיקון היתר הפליטה!!!
והמשרד איפשר זאת וזה אוזלת יד וכישלון של המערכת וכמובן שראש הרשות וההנהלה לא הביע כל התנגדות למהלך.
אגב-בתחילת שנת 2014 השר להגנת הסביבה עמיר פרץ קנס את חברת חשמל ״בקנס פליטות״ על כך שדחו את התקנת הסולקנים ועיריית אשקלון קיבלה תקציב של כ22 מלש״ח לפרוייקטים של התייעלות אנרגטית ואנרגיות מתחדשות.
אנחנו נמשיך לסבול מפליטות מזהמים ויש אפשרות שגם התאריך הזה שלפי הזמן אמור להסתיים במאי 2021 יתארך שוב!!
אסור לוותר בשום אופן לדחייה גם זו וגם ההארכה,כנראה שישנם מניעים נסתרים לאי בקשה נחרצת של הרשות לאכוף את ההחלפה מיידית ללא תנאי. "
דבריו של שפר מגיעים בהמשך למעקב מערכת אשקלנייעס ופעילי איכות הסביבה בעיר שמבקשים שלא להרפות מהנושא החמור ומזכירים שהבעיה היא שהאויב הזה הוא שקוף, ואנחנו נושמים אותו לריאות בלי להרגיש.
אז מה גורם לזיהום האוויר? מקור הזיהום הגדול ביותר בישראל הוא שריפת פחם לצורך ייצור חשמל, שיטה הנחשבת למזהמת ביותר מבין כל השיטות לייצור חשמל. בישראל פועלות כיום 2 תחנות כוח פחמיות: תחנות אורות רבין סמוך לחדרה ותחנת רוטנברג באזור אשקלון.
איך הפחם מזיק לבריאות?
שריפת הפחם לצורך ייצור חשמל מובילה לפליטת שורה של חומרים המזיקים לבריאות ומעלים את שיעורי התמותה.
לצד פליטת חומרים מסוכנים דוגמת תחמוצות חנקן, תחמוצות גופרית וחלקיקים מזהמים, השימוש בפחם לצורך ייצור חשמל מוביל לפליטת חומרים רעילים כגון כספית ומיליוני טונות של אפר פחם.
כאילו שכל זה לא מספיק, השימוש הנרחב בפחם לצורך ייצור חשמל מוביל לפליטת מזיקים אלו בהיקפים גבוהים.
החדשות הטובות: יש (הרבה) מה לעשות!
ייצור חשמל באמצעות פחם נחשב אמנם למזהם, אך באמצעות התקנת פילטרים (סולקנים) ניתן להפחית באופן ניכר את פליטת המזהמים (הסולקנים אמורים להפחית עד 80% מפליטות תחמוצת הגופרית ועד 75% מפליטת תחמוצת החנקן).
כל עוד פועלות תחנות כוח הפחמיות בחדרה ואשקלון, התקנת הסולקנים היא קריטית לצורך שמירה על בריאות הציבור. מסיבה זו החליטה המדינה כבר בשנת 2010 להתקין בהן סולקנים.
אך מה קורה בפועל? החלטות לחוד ומציאות לחוד. בזמן שבתחנת הכוח בחדרה כבר הותקנו סולקנים ב- 2 מתוך 6 היחידות (הטורבינות), חברת החשמל דוחה פעם אחר פעם את השלמת העבודות לצורך התקנת הסולקנים בשתיים מתוך ארבע היחידות בתחנת הכוח באשקלון.
זו הפעם השישית שחברת החשמל מבקשת לדחות את התקנת הסולקנים בתחנת הכוח באשקלון – ולכל דחייה כזו יש השפעה דרמטית על בריאות התושבים באזור אשקלון והסביבה. בשל הדחייה האחרונה, השלמת הפרויקט צפויה להסתיים רק במרץ 2022.
בינתיים, בזמן שתושבי אשקלון ממשיכים לנשום אוויר מזוהם במשך שנים, לא ברור מדוע נבחרי הציבור בעיר יושבים וצופים מהצד בחוסר מעש.
כבר בשנת 2014 פרסם ארגון הבריאות העולמי דוח, לפיו אשקלון היא העיר עם זיהום האוויר החמור ביותר בישראל. איזה פעולות נעשו מאז כדי לדאוג לבריאות התושבים (חוץ מהפרחת סיסמאות לאוויר המזוהם)?
וזה לא הכל: לנוכח הסגירה המתוכננת של תחנת הכוח הפחמית באשקלון בשנת 2025, כלומר 3 שנים אחרי מועד הסיום (הנוכחי) להתקנת הסולקנים, נשאלת השאלה – האם חברת החשמל בכלל מתכוונת להתקין אותם? או שאולי תימשך סדרת הדחיות עד לנקודה שבה הסולקנים כבר לא יהיו רלוונטיים, בשל המעבר לתחנות כוח המונעות בגז?