בחדרה מתחילים לראות את סיום השימוש בפחם – באשקלון רק בשנת 2025

גם לאשקלונים מגיע אויר נקי – הארובות בתחנת הכח של חברת החשמל רוטנברג, אשקלון. צילום ארכיון: יוסי וייס, חברת החשמל

טורבינות  הגז הטבעי והגנראטור הגיעו לישראל ויגיעו לתחנת הכוח הפחמית בחדרה, ומה עם אשקלון?

לפני מספר ימים דיווחה חברת החשמל כי הציוד הראשי של יחידות הייצור החדשות, המוקמות באתר תחנת הכוח אורות רבין, הגיע ליעדו. עוד הוסיפו כי "יחידות הייצור העובדות במחזור משולב  שתחלפנה את יחידות הייצור הפחמיות בחדרה מהוות גם צעד חשוב בדרך להפחתת זיהום האוויר ברחבי המדינה. היחידות הפחמיות תהיינה בשימור וכגיבוי לעת חרום".

עוד הוסיפו בחברת החשמל כי שני המחז"מים הינם בהספק של כ-630 מגוואט כל אחד מדור H – הטכנולוגיה המתקדמת ביותר הקיימת בעולם. על פי התחייבות חברת החשמל יחידת הייצור הראשונה תפעל ביוני 2022, ואילו היחידה השנייה תשעה חודשים לאחר מכן.

אך מעבר ליעילות ולניצול מיטבי של היחידות החדשות, אין ספק שעם כניסתן לפעילות ובזכות השימוש בגז טבעי, בחדרה ינשמו אוויר נקי הרבה יותר.

תחנת הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון מהוות את המקור הגדול ביותר לזיהום אוויר בישראל, ותושבי חדרה ואשקלון הם אלו שמשלמים את המחיר – בריאותית וכלכלית. לפני 8 שנים קיבלה המדינה את החלטה לטפל בזיהום האוויר הנפלט מתחנות הכוח הפחמיות, באמצעות התקנת פילטרים שאמורים לסנן חלק ניכר מהזיהום.

בינתיים, בחדרה, הרגל על הגז, הותקנו כבר 2 פילטרים וכעת מגיעה גם טורבינת הגז הטבעי והגנראטור. אך באשקלון אנו עדים לדחייה חוזרת ונשנית ובהיעדר טיפול בנושא, כל זאת כאשר ידוע שאשקלון התברגה גבוה ברשימת הערים הסובלות מזיהום.

עכשיו נשאלת השאלה, למה לחכות באשקלון עם החלפת הטורבינות? יותר מכך, כבר היום ניתן לספק חשמל בגז טבעי וניתן לצמצם את השימוש בפחם באשקלון. על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, ייצור החשמל באמצעות תחנות הכוח הפחמיות נחשב כמזהם ביותר מבין השיטות השונות לייצור חשמל. ייצור חשמל בפחם מזהם את האוויר עד פי 30 לעומת ייצור חשמל בגז טבעי. אז מדוע מחכים? נראה שבעוד שחדרה דוהרת קדימה ובקרוב תיפרד לשלום מהפחם – אשקלון נותרת פחמית, והרחק מאחור.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן