הלוואה מבן משפחה או חבר – האם זה כדאי?

קרדיט תמונה Shutterstock

אתם זקוקים לסכום כסף , ומיד עולה בכם המחשבה של ללוות מבן משפחה – הרי זה נראה פשוט, זריז וקל ● האם זה באמת כדאי? ואיך לעשות את זה נכון? הכל בכתבה שלפניכם

תוכן ממומן ע"י ישראכרט

מצבים שבהם יש צורך בכסף נזיל מתקיימים לא אחת בחיים. המצבים האלה, שעשויים להצדיק נטילת הלוואה, נובעים מגורמים ושיקולים שונים. זו יכולה להיות פתיחה של עסק חדש שמצריך השקעה של הון ראשוני; או גיוס כספים עבור רכישה של נכס למגורים או רכב; אולי יש צורך בכסף בעו"ש כדי לעבור תקופה לא פשוטה עם מעט הכנסות; ויש מקרים שבהם הלוואה גדולה אחת באה לכסות ו"לאחד" מספר הלוואות קטנות כדי לקבל תנאים משופרים. בכל אחד מהמקרים האלה, סביר מאוד שהאדם שצריך את הכסף ישקול, לפחות פעם אחת במהלך הדרך, את האופציה של ללוות את הממון מבן או בת משפחה. על פניו, מדובר ברעיון מפתה – בלי ריביות פיגורים, ובלי בנק שיושב למלווה על הראש. ואולם לפני שעושים צעד כזה, יש לשקול בכובד ראש את המשמעויות וההשלכות שלו – הן על הכיס, והן על המשפחה.

יש אלטרנטיבות

הלוואה מבן משפחה יכולה לעורר רגשות והשפעות שהלוואה מבנק או מחברת אשראי פשוט לא יכולות ליצור. כשיש עיכוב בהחזרים, כשנוצרת תחושה שהכסף יוצא על מותרות במקום על המטרה שלשמה הוא ניתן או תחושות של מחויבות שגולשות מעבר לעניין הכספי – הלוואה בין בני משפחה יכולה להתברר כמאתגרת ביותר. לפני שפונים לאופציה הזאת, ניתן לשקול ערוצים אחרים לקבלת הלוואה מיידית *. אל מול ה"קלות" שבה ניתן לפנות לבן משפחה לצורך ההלוואה, ישנן דרכים נוספות לקבלת הלוואה, כגון: בקשת הלוואה מיידית אונליין. התהליך לבקשת הלוואה מיידית חוץ בנקאית היא פשוטה ומהירה יחסית, ואינה דורשת ביטחונות או ערבים. אך כמובן שיש לבחון ולהשוות, באחריות רבה, את כל הפרמטרים כגון: ריביות, הגוף המלווה ותנאי השירות. כל זאת על מנת שנוכל לבחור את ההלוואה המתאימה ביותר לצרכים שלנו.

האופציה המשפחתית

אך אם בכל זאת החלטנו ללכת על זה, במה כרוכה הלוואה מבן משפחה אחד לאחר? תנאי ההלוואה, תנאי ההחזר, הביטחונות ואמצעי העברת הכספים תלויים כולם בבני המשפחה שביניהם מבוצעת ההלוואה. מן הסתם, שני פרטים חייבים להתקיים: סכום ההלוואה, וסכום ההחזר החודשי. ואולם, יש לשים לב שחשוב מאוד, גם בהלוואות כאלה רצוי לייצר הגדרות ברורות. דווקא מטבעה של הלוואה בין קרובי משפחה, שירטוט גבולות גזרה ברורים הוא חשוב – כך נוכל למנוע אי-נעימויות בהמשך. להלן כמה שאלות שחשוב לשאול לפני ביצוע ההלוואה.

האם נותן ההלוואה יכול להרשות לעצמו לאבד את הכסף?

מי שמעניק הלוואה לבן משפחתו צריך לקחת בחשבון את הסיכון של מצב שבו הכסף אינו חוזר אליו. מעניקי הלוואות אחרים כמו חברות אשראי ובנקים לוקחים את המצב הזה בחשבון, כחלק מהמודל הכלכלי שלהם. ואולם, עם בן משפחה שלא מחזיר כסף – אין הרבה מה לעשות. לכן צריך לוודא שהסכום שניתן אינו גדול באופן שיפגע באיכות החיים של המלווה במידה ולא יוחזר.

מתי הכסף יחזור?

כאמור, תקופת ההחזר וגובה ההחזר החודשי צריכים להיות קבועים מראש, כדי למנוע מצבים של אי-הבנה. רשמו על דף נייר את סכום ההלוואה, תאריך ההעברה והסכום והמועד החודשיים להחזרים.

האם יש מטרה ספציפית להלוואה?

כפי שציינו, ישנם מצבים מסוימים בחיים שדורשים כסף מיידי. כדי למנוע תחושה מהצד המלווה שהוא פשוט "זורק" כסף לשימוש ללא הגבלה, כדאי מאוד להגדיר את המטרה הספציפית שלשמה הכסף מיועד: שיפוץ דירה, רכישת רכב, מימון חתונה וכדומה.

האם התנאים ריאליים?

גם לאחר הסכמה כללית על תנאי ההחזר, חשוב לבדוק שהתנאים אכן יכולים להתקיים במציאות. למרות הרצון לרצות את הצד המלווה, חשוב שלא להתחייב על החזרים חודשיים גבוהים שהלווה אולי לא יכול לעמוד בהם. בדקו כמה מכניס הלווה מדי חודש, מהי רמת ההוצאות שלו ולפיכך מהו הסכום האמיתי שאותו הוא יוכל להחזיר בכל חודש.

סיכום

להיות זקוקים למימון "מהיר" לצרכים כמו פתיחת עסק, מימון אירוע גדול, רכישת רכב או כיסוי חובות – זה מצב שגור שקורה לרבים מאיתנו. האינסטינקט של בקשת ההלוואה מבני משפחה הוא טבעי, וניתן לעשות זאת. עם זאת, חשוב לזכור שהלוואה מסוג זה גוררת איתה הרבה רגשות, תחושות ומכשולים פוטנציאליים שיכולים להקשות הן על הלווה והן על המלווה בהמשך. ישנן אופציות אחרות כגון הלוואה מיידית, אך אם בכל זאת החלטתם ללכת על הלוואה מבן משפחה, כדאי לעשות זאת בשקיפות מלאה ותוך מתן דגש על הפרטים החשובים והעיקריים של ההלוואה, למניעת אי-הבנות.

*בכפוף לאישור החברה ותנאיה. המלווה ישראכרט מימון בע"מ. אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

**הפרסום איננו מהווה הצעה ו/או התחייבות למתן הלוואה/אשראי.

***מידע כללי בלבד. אין לראות באמור משום המלצה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.

 

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן