אחרי סיפור המכולות שנפלטו לחוף הים באשקלון והביאו תיירים לאזור כולו שביקשו ליהנות גם הם משלל ביזת הים, מסתבר שהאזור מושך דברים טובים נוספים
חוקרים גם את מעמקי הים: אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ועיריית אשקלון יקימו תחנה לחקר הים
כריה של גז טבעי, חקלאות ימית, הנדסה ימית, פיתוח תרופות חדשניות מהים, התפלת מי ים, תיעוש, גידול דמוגרפי והתחממות גלובלית – שינויים אנתרופוגנים אלו (פליטות מכלי רכב ותעשייה) במים הטריטוריאליים של ישראל מצריכים מעורבות דחופה של הקהילה האקדמית בישראל במטרה לספק פתרונות מדעיים לסוגיות סביבתיות. על מנת לקדם מחקר בנושאים אלו עיריית אשקלון והמרכז לחקר הים של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב יקימו תחנה לחקר הים.
תחנת המחקר תפעל במסגרת 'המרכז לחינוך ימי' של עיריית אשקלון.
עיריית אשקלון ו-30 מדעניות ומדענים של המרכז לחקר הים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב הפועל בחסות בית ספר לקיימות ושינויי אקלים, חברו להקמת תחנת מחקר חדשה לחקר הים שתהווה בסיס לביצוע מחקרי בתחומי מדע מגוונים.
המרכז לחקר הים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב מקדם השקעה בתוכניות מחקר רב תחומיות, במטרה לייצר ידע ופתרונות באמצעות שיתופי פעולה בין חברות ומדעני המרכז ולפתח יחד עם מרכז חוסידמן לנוער שוחר מדע של האוניברסיטה, תוכניות הוראה מובילות בתחומים השונים לקידום קהילת מדעי הים של ישראל.
הקמת התחנה הימית באשקלון מהווה צעד משמעותי להשגת יעדים אלו. מדובר בשיתוף פעולה ראשון מסוגו בין עיריית אשקלון לאוניברסיטת בן גוריון בנגב שסוכם במהלך פגישה בין ראש עיריית אשקלון, מר תומר גלאם ונשיא אוניברסיטת בן גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ.
אחת מליבות העשייה הצפויות בתחנה היא פעילות מחקרית שתבוצע על ידי תלמידות ותלמידים מבתי הספר התיכון באשקלון, בהנחיית מדעניות ומדענים מביה"ס לקיימות ושינויי אקלים של האוניברסיטה.
במסגרת התוכנית המדעית הייחודית יילמדו תחומי הנדסה וטבע באחריות מרכז חוסידמן לנוער שוחר מדע וזו תכלול קורסים במדעי הים, כמו: ביולוגיה, כימיה, פיסיקה, מיפוי, איסוף וניתוח נתונים, מסלולי חקר הכוללים ניתוח ממצאים וכמובן סיורים במעבדות ובשטח.
במסגרת הדיונים על הקמת תחנת המחקר שואפת עיריית אשקלון להביא לפתיחת קורס מקדים לתלמידי כיתות י' כבר בשנת הלימודים הבאה בנושא 'מדעי הים', מה שיאפשר פתיחת "מגמה על" אזורית בנושא חקר הים ברמת 5 יח"ל (למידת חקר). בסיור שנערך למנהלי בתי הספר התיכוניים באשקלון בקמפוס מרקוס של אוניברסיטת בן גוריון בנגב, נערכה הכרות עם המגמה הייחודית בשילוב לימודים אקדמיים.
תחנת המחקר תפעל לטובת קידום שיתופי פעולה עם גופים ממשלתיים ובין-אוניברסיטאיים, כולל רשות הטבע והגנים, המכונים לחקר הימים והאגמים, המכון הבין-אוניברסיטאי באילת והמרכז הישראלי לחקר הים התיכון. כמו כן, התחנה תאפשר לקדם גם שיתוף פעולה עם המכללה האקדמית אשקלון במסגרת בניית מסלול מעבר לסטודנטים לתואר ראשון בתחום ביוטכנולוגיה ימית וסביבה בקמפוס אילת.
תחנת מחקר באזור אשקלון תאפשר נגישות לעבודת מחקר בים לצד פעולות חינוך, הכשרה והרחבת הנושא לקהילה. תחנה זו משתלבת היטב באסטרטגיה הלאומית לשיקום הסביבה הימית ושמירה על בריאות המערכות האקולוגיות שלה. כבר עתה קיימת תוכנית להכשרת בני נוער מהעיר אשקלון בנושאי ים וסביבה.
"חופי הים התיכון הם משאב אסטרטגי חשוב למדינת ישראל", מסבירה פרופ' סיגל אברמוביץ, ראש המחלקה למדעי כדור הארץ והסביבה ומיוזמות המרכז לחקר הים של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. "התהפוכות והשינויים שהם עוברים בעקבות פעילות האדם ברמה המקומית והאזורית הופכים אותם למעבדות שדה אידאליות למחקרים העוסקים בסוגיות סביבתיות שונות ובבחינת השפעת האדם על הסביבה הימית. לכן קיימת חשיבות גדולה למיצוי הפוטנציאל המדעי של חופי ישראל למחקר המדעי, במיוחד באזורים אסטרטגים כדוגמת החופים הדרומים של הים התיכון".
" האוניברסיטה מחויבת להתמודדות הגלובלית עם שינויי האקלים. הדבר כולל איתור ופיתוח תשתיות מדעיות ושיתופי פעולה, כי הפתרונות למשבר העולמי יבואו מתוך המעבדות שבאוניברסיטאות, תוך שיתוף פעולה רחב של אקדמיה-תעשיה-רשויות מקומיות-ממשלה-וגורמים בינלאומיים. אנו שואפים להקמת מרכז מחקר שיכלול תשתית של מעבדות שיאפשרו פעילות אנליטית בליווי חוקרים. יש לנו תוכניות רבות נוספות כמו: פיתוח חקלאות ימית באשקלון כפתרון לאספקת מזון, הקמת תחנות ניטור קבועות לזיהוי זיהומים בים וביבשה בפלטפורמה אינטרנטית ועוד", ציין נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ.
ראש העיר אשקלון, תומר גלאם: ״אוניברסיטת בן גוריון, ברוכה הבאה לאשקלון! שמח וגאה על שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין העירייה לאוניברסיטת בן גוריון לטובת מערכת החינוך העירונית ולמען עתיד ילדינו. אני משוכנע כי השלוחה שתיפתח באשקלון תהיה רק ההתחלה לשיתופי פעולה אקדמיים נוספים שיזניקו את תלמידות ותלמידי העיר קדימה להישגים אדירים חדשים״.
ראש מינהל חינוך ותנו״ס בעיריית אשקלון, יובל זוזט: ״בשורה של ממש למערכת החינוך באשקלון. שמח מאד על שיתוף הפעולה בין מערכת החינוך באשקלון לאוניברסיטת בן גוריון. אין לי ספק כי שיתוף פעולה מבורך זה, יתרום משמעותית לקידום מערכת החינוך באשקלון, הן מבחינת צמצום פערים והן לקידום המצוינות בקרב תלמידנו היקרים. מאחל לכולנו בע"ה הצלחה מרובה״.
האסון האקולוגי שהתרחש לאחרונה בחופי הים התיכון של ישראל ב 2021 מדגים בצורה טובה את החשיבות בהעלאת המודעות של המערכות האקולוגיות החשובות של ארצנו. "המרכז הימי בעיר אשקלון בשיתוף אוניברסיטת בן-גוריון יהווה מרכז לקידום המחקר, והחינוך לשמירה של המערכת האקולוגית הייחודית של החוף הדרומי בישראל, כשמורת טבע רגישה המייצגת מגוון ביולוגי עצום. הדנ״א של המרכז הימי יהיה הגנה על בתי הגידול הימים תוך כדי גיוס תלמידים ותלמידות תיכון לביצוע והתנסות פעילות מחקרית ואיסוף נתונים בהנחיה של חוקרים וחוקרות מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב״, סיכמה פרופ' אברמוביץ.