
לרכבים מסחריים יש תדמית של מכוניות המיועדות לאנשי המקצועות הפיזיים בלבד, והאסוציאציה הראשונה שעולה לראש היא תא מטען עמוס בציוד, כלי עבודה, ואבק על השמשות. בפועל, הרבה מאד אנשים פרטיים ומשפחות אימצו אותם. בואו תבינו למה.
זאב נחמנזון
בפעם הבאה שאתם נוסעים בכבישי תל אביב הסתכלו סביבכם, סביר מאד להניח שבתוך כמה שניות, לכל היותר, המבט שלכם יקלוט לפחות שליח אחד רכוב על אופניים, קורקינט חשמלי או אולי קטנוע. פעם שליחויות כאלו, גם של פריטים קטנים, היו מתבצעות על ידי רכבים מסחריים גדולים. והיום כבר אין בכך צורך, אך אין זה אומר שעכשיו יש פחות רכבים מסחריים על הכבישים – ההיפך הוא הנכון. רכבים כאלו הפכו בין היתר לנחלת המשפחות והאנשים הפרטיים, מסיבות מגוונות. אחרי הכתבה הזו, יכול להיות שגם אתם תחפצו באחד.
הגודל כן קובע
לפני הכל, נדגיש ונציין כי איננו מתכוונים כאן לרכבים ממשפחת המשאיות והאוטובוס, אלא לרכבים גדולים, בעלי תא מטען גדול או מרכב רחב וקיבולת גדולה יותר. אלו מאפיינים כמעט סטנדרטיים ברכבים מסחריים, וזאת על מנת להכיל ציוד מקצועי, לעתים כבד מאד ובכמות רבה. מאפיינים נוספים של רכב כזה הם מנוע חזק שיכול לשנע את המטען, ורצוי גם חסכוני בדלק. על פי רוב יהיה מדובר במנוע דיזל. גם העבירות של הרכב המסחרי חשובה, לעיתים כדי להגיע למקומות מאתגרים. השוני מגיע גם בכל מה שעוטף את הרכב: תדירות ועלויות הטיפולים ורשיונות. כדאי לדעת כי לביטוח רכב מסחרי יש עלות שונה מאשר לפרטי, וגם כאן – זה מתחלק.
גם המשקל קובע
בדומה לרכבים פרטיים, גם הרכבים המסחריים נחלקים לקטגוריות שונות בהתאם לגודל ולייעוד. רכבים אשר משקלם, כולל המטען שהם נושאים, אינו עולה על 3.5 טון, שקולים לרכבים פרטיים ודורשים את אותם הרשיונות ובדרך כלל גם את אותה תדירות טיפולים. רכבים שמשקלם נע בין 3.5 ל-4 טון דורשים היתרים אחרים, צריכת הדלק שלהם גבוהה יותר ועלות הביטוח שלהם גבוהה יותר. עם זאת, הרבה בעלי עסקים יבחרו ברכב מהקטגוריה הזו, מהסיבה הפשוטה שכל ההוצאות עליו – רשיונות, ביטוחים, תחזוקה וכמובן דלק, מוכרות בכל רשויות המס. אחרי ההחזרים והקיזוזים זו פשוט אופציה כלכלית משתלמת יותר לבעלי עסקים. כשאנו עוברים את משקל 4 טון, כללי המשחק משתנים. ראשית, נדרש רשיון נהיגה ג', המצריך לימוד שונה ומבחן שונה, לאלו עלות נוספת ונפרדת. שנית, מאחר והדגמים בקטגוריה זו גדולים יותר – הנהיגה בהם מורכבת יותר ומצריכה אימון והסתגלות.
ומה עם המשפחה?
מלבד משקל וגודל, קיימים גם הבדלים מהותיים בעיצוב ומבנה הרכב המסחרי. ישנם דגמים עם תא מטען פתוח ורחב, המשמשים להעמסה של ציוד מסיבי ולעיתים גם גבוה. חלק מהדגמים הללו מגיעים גם ללא ספסל אחורי ומתאימים לנהג ונוסע נוסף. ישנם רכבים שבהם יש 7 מושבים שניתן לקפל ובכך להגדיל מאד את תא המטען, אלו רכבים שבהם יותר נוח להשתמש להסעים וגם למשפחה ברוכת ילדים, שבדרך כלל תעדיף דגם שכזה. רוב יצרני הרכב המסחרי השכילו גם להתאים אותו לצרכים משפחתיים, הם הוסיפו חלונות, מושבים, חגורות ואבזור מתאים. כל זאת מבלי להמעיט בערך הבטיחות וחיי האדם הנוסע ברכב. אם יש לכם משפחה גדולה, או אם אתם אוהבים לטייל בטבע ויש לכם הרבה ציוד – ייתכן מאד שרכב מסחרי הוא פתרון טוב עבורכם. קחו בחשבון שעלות הביטוח גבוהה במעט ושמדובר ברכב שממונע בדיזל, שביצועי המהירות וההאצה שלו נמוכים יותר מרכב בנזין משפחתי, קל וחומר חשמלי, ועדיין – קיבלתם חסכון בדלק (שוב, לעומת מנוע בנזין), אמינות ובטיחות, וגם שטח גדול יותר, אפילו אם הוא בין ארבעה גלגלים.