תקופה ההטלה של צבות הים בחופי ישראל מתחילה בימים אלו וכבר נתגלה קן ראשון של צבת ים חומה ובו 89 ביצים באחד מחופי הים בדרום הארץ.
מתוך שלושת מיני צבי הים החיים בים התיכון, בישראל נפוצים צבי הים החומים והירוקים. כל שלושת המינים מצויים בסכנת הכחדה ומוגנים על פי חוק. במסגרת עונת ההטלה שמתחילה בימים אלו, עולות לחופים צבות הים על מנת להטיל את ביציהן. הפרעות כגון רעש, אלומות אור, סנוור פנסים, מדורות ורחשים שונים עלולים להפריע למלאכת ההטלה ולגרום לצבה לשוב על עקבותיה ולחזור אל הים. במידה ומספר ניסיונות של הצבה להטיל את ביציה בחוף כשלו, היא תטיל את הביצים במים, דבר שיוביל לאובדן התפתחות הביצים לכדי צבונים ואף פגיעה אפשרית בצבה עצמה על ידי התפתחות זיהום סופני.
ברשות הטבע והגנים עוד ביקשו להעביר לציבור מספרבקשות וכתבו:
" רשות הטבע והגנים קוראת לציבור משתמשי החופים להישמע להוראות ולנהוג על פי כללי הזהירות הדרושים:
· הימנעו משימוש בתאורה על החוף במהלך הלילה. האור מפריע לצבות לעלות אל החוף בבטחה ולצבונים שעתידים לבקוע מהביצים.
· חשוב לשמור על השקט. הימנעו מהגעה אל החופים במהלך הלילה, אך אם בכל זאת אתם מבלים על החוף, דאגו לשמור על השקט, לא להדליק מדורות ולהפחית רחשי קולות ומוזיקה.
· האשפה לפח. אשפה מהווה סכנה ממשית ומכשול עבור צבי הים העולים אל החוף בתקופה זו. הקפידו לאסוף את כל האשפה סביבכם ולזרוק לפח.
· איסור נהיגה בחוף. רכבים שנוסעים על החוף עלולים לפגוע בקן ביצים שהטילה צבת ים ולגרום לאובדן של מאות צבונים שעתידים לבקוע. בנוסף, הרכבים מותירים אחריהם שקעים וחריצים בחול המהווים מכשול לצבים בעת עלייתם לחוף.
· נתקלתם בצב ים, עקבות בחוף או קן ביצים? קודם כל, אל תפריעו לצב ואל תחפרו או תפגעו בקן, שכן פגיעה בקן תפגע בסיכויי הביצים לבקוע. דווחו מיד לרשות הטבע והגנים בטלפון *3639.
אודות מלאכת ההטלה
עונת ההטלה מתחילה בימים אלו ונמשכת עד חודש אוגוסט. כשצבת הים מחליטה שהגיעה המועד להטיל את הביצים היא עולה כמה עשרות מטרים לעומק החוף, ובהתאם למין הצב, חופרת בור באמצעות סנפיריה שעומקו יכול להגיע אפילו למטר אחד ומטילה לתוכו בין 50-160 ביצים עגולות שגודלן כגודלו של כדור פינג-פונג.
עקבותיה של צבת הים נראים כמו עקבות טרקטורון שעבר על החול. פקחי רשות הטבע והגנים סורקים בתקופה זו, מידי בוקר, את חופי הים ומחפשים אחר עקבות אלו.
בעת איתור קן, מעתיקים הפקחים המוסמכים את הקן ל"חוות הדגרה" כדי לפקח על תהליך הדגירה והבקיעה, כיוון שסיכוייו של קן צבי ים לשרוד את תקופת הדגירה בתנאים הקיימים של החוף קטנים מאוד, כמו גם הסיכוי של האבקועים הקטנים (צב ים שבקע מהביצה) להגיע אל הים. "