החלטה חסרת תקדים של הוועדה המחוזית לתכנון ובניה ולפיה התנגדותם של תושבי שכונת "אפרידר" והעיר אשקלון על תוכנית הבניה "טופ אפרידר" התקבלה.

עו"ד ברק בריגה (29) מפירמת עורכי הדין בריגה-ביטון הוביל את המאבק המשפטי-ציבורי יחד עם עו"ד גלעד שאול והאדריכל גיורא שפיר ומתייחס להחלטה התקדימית של הוועדה המחוזית לתכנון ובניה: "יום גדול לעיר אשקלון, לשכונת אפרידר ולתושביה, החלטה תקדימית ואמיצה של הוועדה המחוזית לתכנון ובניה, הוכח כי בכוחו של הציבור לשנות החלטות כבדות משקל. אנחנו מודים לאלפי התושבים שתמכו ולקחו חלק לאורך כל הדרך במאבק החשוב הזה".
לאחר חודשים ארוכים של מאבק ציבורי מתוקשר ועיקש השבוע התקבלה ההכרעה הדרמטית:
תוכנית הבניה "טופ אפרידר" שהוגשה על ידי עיריית אשקלון יחד עם היזם המקומי דודו חסן נבלמה, זאת לאחר שהתוכנית כבר אושרה על ידי הוועדה המחוזית.
במקום שינוי ייעוד קיצוני שהיה הופך את השטח הציבורי הפתוח לשטח רווי בנייה ובו בניין ועשרות יחידות דיור קטנות להשכרה קצרת טווח, בניגוד מוחלט לתוכניות המתאר של העיר אשקלון יוחזר השטח להגדרתו המקורית "שטח ציבורי פתוח" וישוב לתכנונו המקורי, פארק ירוק, מטופח, מפותח ושוקק חיים בדומה למקבילו ציר הדשא הגדול-בולטימור.
עו"ד ברק בריגה מתייחס לראשונה להחלטת הוועדה: "יום גדול לעיר אשקלון, לשכונת אפרידר ולתושביה, החלטה תקדימית ואמיצה של הוועדה המחוזית. הוכח כי בכוחו של הציבור לשנות החלטות כבדות משקל. אנחנו מודים לאלפי התושבים שתמכו ולקחו חלק לאורך כל הדרך במאבק החשוב הזה, כמו כן אני רוצה לברך ראש עיריית אשקלון, מר תומר גלאם והנהגת העירייה שהיו קשובים לרחשי לב הציבור ולבסוף פעלו במעלה הדרך כדי לשנות את עמדת הרשות המקורית, לשנות עמדה ולהיות קשובים לציבור, זהו דבר חשוב בהחלט שדורש אומץ ציבורי ואני לא רואה את הדברים כמובנים מאליהם".
"זה היה עבורנו מסע מרתק וחשוב, מסע שהניב פירות מתוקים במיוחד, זה המקום להודות לאלפי האנשים שלקחו חלק במאבק החשוב הזה, כעת, מה שנותר הוא לוודא כי יוקם פארק ירוק, רחב היקף בדומה לדשא הגדול- בולטימור, פארק שישרת את תושבי השכונה והעיר שלנו, בכך עשינו את חלקנו."
האדריכל גיורא שפיר הוסיף והתייחס גם כן להחלטתה התקדימית של הוועדה המחוזית לתכנון ובניה: "הוועדה קבעה כי היא "רואה בחיוב ומעודדת הליכים לשמיעת צורכי ורצונות הציבור בקשר לתוכניות המוקדמות בשכונות הוותיקות בעיר", זוהי בהחלט הערה שצריכה להישמע ולהיקלט הן באזני פרנסי העיר ומתכנניה כמו גם בקרב התושבים, בכוחו של הציבור לשנות החלטת בעצם מעורבותו בעזרתם גורמים מקצועיים, על התושבים להאמין בכוחם, לפיכך ובהתאם, על קובעי מדיניות התכנון בעיר להתנהל בשקיפות תוך שמיעת ושיתוף הציבור, לא רק הציבור זכה, העיר כולה זכתה!"
עו"ד גלעד שאול מתייחס גם כן להחלטתה של הועדה המחוזית: "מדובר בהחלט תקדימית שאנו גאים בה, זהו לא דבר שרואים כל יום, וועדות מחוזיות לתכנון ובניה לא נעתרות בדר"כ לקבל התנגדויות לתוכניות בניה שמופקדות לאישור, הסיכויים לכך הם נמוכים ובדרך כלל הדיון נגרר לערכאות משפטיות, במקרה שלנו ההפך קרה, חברי הוועדה הקשיבו בקשב רב, בנפש חפצה ובתום לב והם קיבלו את מלוא טענותינו כבר בשלב המוקדם הזה ובכך התייתרו הליכים רבים"
רקע: לפני מספר חודשים הופקדה תוכנית הבניה "טופ אפרידר", התוכנית הוגשה מטעם עיריית אשקלון יחד עם היזם המקומי דודו חסן (חברת שי השקעות והנדסה בע"מ) ואושרה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז דרום והועברה להתנגדויות הציבור הרחב.
השטח המדובר, גובל ברחוב הרקפת ובמלון גולדן טאוור ונחשב לאחד מצירי הגישה המרכזיים אל חוף הים ואל הפארק הלאומי. בהתאם לתוכנית המתאר העירונית הקיימת, השטח תוכנן לשמש כפארק ירוק רחב היקף, מטופח ומפותח, מלא במדשאות, שבילי אופניים ועצים המוביל כציר גישה מרכזי מערבה אל הים, בדומה לשטח המקביל ציר הדשא הגדול- פארק בולטימור המוכר והייחודי כל כך בנוף העיר אשקלון.
תוכנית "טופ אפרידר" שהופקדה כאמור ואושרה לפני מספר חודשים על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה, תכננה לשנות את השטח המדובר באופן קיצוני, זאת בניגוד לכל התוכניות הקיימות, במקום פארק ירוק רחב היקף, תוכנן לקום מבנה רב קומתי ובו עשרות יחידות דיור קטנות להשכרה וכן מבני ציבור על גבי שטח ציבורי פתוח רחב מאוד, הלכה למעשה, התוכנית איימה לפגוע במרקמה הייחודי של שכונת "אפרידר" ולמנוע מכלל תושבי אשקלון את המגיע להם — פארק ירוק וייחודי, רחב היקף.
התושבים התגייסו לנושא והחליטו לפעול במהירות, הם בחרו להיאבק בהחלטה באמצעות עורכי הדין ברק בריגה וגלעד שאול ממשרד עו"ד בריגה-ביטון ובסיוע האדריכל גיורא שפיר.
ההתנגדות לתוכנית "טופ אפרידר" הוגשה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה וסוקרה בהרחבה בכלל גופי התקשורת המקומית, הסקירה התקשורתית חשפה בפני הציבור הרחב את התוכנית המופרכת שלמעשה נוגדת לחלוטין את תוכנית המתאר של העיר אשקלון, לפיה, האיזור שתוכנן להיות מפותח ומטופח בדומה למקבילו הייחודי פארק "הדשא הגדול" —"בולטימור" עתיד לשנות את עורו. מהרגע בו הוגשה ההתנגדות החל להתפתח דיון ציבורי ער אודות ההשלכות הקשות אשר ייוצרו מאישור התוכנית.
לאחר הגשת ההתנגדות לוועדה המחוזית ופרסומה בכלי התקשורת השונים עו"ד בריגה הביע את עמדתו בפני הנהגת העיר אשקלון ובפני הגורמים המקצועיים, זאת בניסיון למצוא פתרונות מוסכמים בטרם יתקיימו הדיונים בפני הוועדה המחוזית.
"לאחר הגשת ההתנגדות, קיימתי סבב פגישות במטרה לנסות ולקדם פתרון דיפלומטי למאבק, לעבוד בשיתוף פעולה, לא ראש בראש. נפגשתי עם ראש העיר תומר גלאם, סגנית ראש העיר, מיריי אלטיט ומהנדסת העיר ויקטוריה ברנגל עם כל אחד מהגורמים לחוד, הצגתי בפניהם את הבעייתיות באישור התוכנית כפי שהוגשה, את קול הזעקה של תושבי העיר ואת דרישתם הברורה של הציבור— לתמוך באופן מלא בהתנגדות שלנו. הנהגת העיר הביעה נכונות לתמוך בהתנגדות וצידדו בכל הטענות שלנו, הם הסכימו איתי שצריך לעשות את מה שטוב לתושבי העיר".
לאחר סבב המפגשים ובתגובה לפרסומים הרבים, עיריית אשקלון הודיעה כי בכוונתה לתמוך בהתנגדות הדיירים, כלשון התגובה: "בכוונת העירייה לתמוך בהתנגדות דיירי השכונה, להצטרף לערר שיוגש ולעמוד לצדם של התושבים במאבק צודק זה". בהמשך לכך, עיריית אשקלון הוציאה מסמך המציג את עמדתה החדשה בפני הוועדה המחוזית לתכנון ובניה ובו היא מודיעה כי היא חזרה בה מעמדתה המקורית לבניית 45 יחידות דיור להשכרה, אך דרישת הרשות לשינוי ייעוד השטח האסטרטגי מהגדרתו כ-"שטח ציבורי פתוח" ל-"מבני ציבור", נותר על כנו ובכך הלכה למעשה, הרשות לא הצטרפה בשלב הזה באופן מלא למאבק הצודק.
עו"ד גלעד שאול ציפה שהרשות תתנהל באופן שונה. "ציפינו מעיריית אשקלון להצטרף להתנגדות שלנו באופן מלא ולחזור מבקשתה מלבנות בשטח הירוק את המבנה הזה ובכך לייתר את הדיון בוועדה המחוזית ולהגיש לוועדה המחוזית את הסכמתנו המשותפת ולצערנו, זה לא קרה."
מכתב ה-1,000 — שובר השוויון: מסמך העמדה החדש של עיריית אשקלון נחשף בפני עו"ד בריגה, שלא הסתפק בהצהרת הרשות על גניזת תוכנית בניית 45 יחידות הדיור בשטח האסטרטגי והחליט לפעול.
נשלח מכתב-עצומה לראש עיריית אשקלון תומר גלאם החתום על ידי לא פחות מ-1,500 חתימות של תושבים מודאגים שחתמו בתוך שבוע מיום ניסוח המכתב, בניסיון אחרון להסדיר את הנושא בטרם יתקיים הדיון המכריע בפני הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.
"מכתב ה-1,000 נשלח לראש עיריית אשקלון תומר גלאם כמוצא אחרון לפני קיום הדיון בפני הוועדה המחוזית לתכנון ובניה, ימים ספורים לפני קיום הדיון הגעתי לתומר עם המכתב הזה, בניסיון להשפיע עליו ובכך לשנות את עמדת הרשות בנושא, בשבוע עבודה אספנו מעל ל-1,500 חתימות, הצגתי בפניו את הביקורת הציבורית העזה סביב נושא זה, את הזעקה האמיתית של תושבי העיר ואת העובדה כי אנחנו נמשיך ונלחם עד הסוף בנושא, גם אם יהיה עלינו להגיע לבית המשפט המחוזי במסגרת עתירה מנהלית. לא היינו מוכנים לשים את עתידה של שכונת אפרידר האהובה והייחודית בפסיפס האשקלוני כלוט בערפל, היה לי חשוב להעביר את המסר כי עתיד השכונה בסכנה, ביקשתי ממנו לראות את האינטרס הציבורי הרחב של תושבי השכונה והעיר אשקלון והלכה למעשה לתמוך באופן מלא בהתנגדות שלנו, לא היה לי ספק כי העיר אשקלון חשובה ויקרה לו, לא היה לי ספק כי הוא יקשיב לרחשי לב הציבור ויפעל כדי ליישם את דרישותינו המלאות".
האדריכל גיורא שפיר משבח את המהלך שרקם עו"ד בריגה הוא מאמין כי זה מה שהוביל להחלטה התקדימית של הוועדה המחוזית. "ממש לפני הדיון בוועדה, העלה עו"ד בריגה רעיון לשליחת מכתב התנגדות לראש העיר ובו חתימות של לפחות 1,000 מתושבי אשקלון, מכתב שיקרא "מכתב ה-1,000" בתוך שלושה ימים, הצטרפו מאות תושבים ובתוך שבוע ימים הושלמו מעל ל-1,500 שמות וחתימות, מדובר במהלך חסר תקדים שבהחלט לא ניתן להתעלם ממנו ובהחלט השפיע גם על הדיון שהתקיים בפני הוועדה המחוזית לתכנון ובניה, זה המקום להודות לכל התושבים המסורים שהביעו את התנגדותם".