איגוד ערים לאיכות סביבה נפת אשקלון מאשים את קצא"א בהפצת חומר מסרטן באוויר באזור אשקלון.
במכתב חריף שיצא מטעם האיגוד למשרד להגנת הסביבה ביקש האיגוד לפעול מיידית נגד חברת קצא"א.
וזה לשון המכתב:
לכבוד
מר ברוך ובר
מנהל מחוז דרום
המשרד להגנת הסביבה
שלום רב,
הנדון: עמדת איגוד הערים לבקשת קצא"א להגדלת הפליטות לאוויר במסגרת טיוטת תנאים ברישיון העסק – הרחבת מתחם קצא"א אשקלון
1. במהלך השנה האחרונה ובמסגרת בקשת קצא"א להרחבת פעילותה, הוגש על ידה מסמך סביבתי מפורט, אשר נבחן על ידי המשרד להגנת הסביבה ועל ידי האיגוד ומומחים מטעמו.
2. על בסיס מידע סביבתי כאמור, הועדה המחוזית לתכנון ובנייה– מחוז דרום, אישרה לקצא"א הרחבת פעילותה והגדלת היקף חוות המיכלים במתחם קצא"א.
3. עם זאת, מידע חדש שהתקבל בנוגע לפעילות קצא"א, אשר יפורט להלן, מעלה שכל ההחלטות שהתקבלו, הן על ידי המשרד להגנת הסביבה והן על ידי הועדה המחוזית, התבססו על מידע חסר או לא מדויק, בלשון המעטה, בנוגע לנושאים שההשפעה הסביבתית שלהן עלולה להיות קריטית.
4. ביום 5.9.17, התקבלה באיגוד תגובת קצא"א לטיוטת התנאים הנוספים ברישיון עסק בנושא איכות אוויר, ובה נתונים הנוגעים, בין היתר, לריכוז הבנזן בדלקים.
תגובה זו ונתונים חדשים הועברו על ידי האיגוד לבחינה של מומחה, אשר העלתה ממצאים מדאיגים. העתק חוות דעת מקצועית שערך מר אבי גולדשמיד מצ"ב למכתב זה כנספח 1.
5. הבדיקה העלתה, בין השאר, כי הנתונים שנמסרו כעת על ידי קצא"א, הנוגעים לריכוז הבנזן אינם מתיישבים עם הנתונים אשר פורטו במסמך הסביבתי הנ"ל אשר היווה את הבסיס לאישור הוועדה המחוזית את תכנית הרחבת הפעילות.
מהבדיקה שהתבצעה עולה כי מאחר וקיים יחס ישר בין פליטות הבנזן מפעילות קצא"א לריכוז הבנזן, הרי שהנתונים החדשים שנמסרו מצביעים על כך שסך פליטות הבנזן מפעילות החברה גדול ב – 240% ביחס לנתון שהציגה קצא"א בבקשתה ובנתונים שהוצגו במסמך הסביבתי.
משמעות הדבר היא כי הרחבת הפעילות של קצא"א תגדיל את הפליטה לאוויר של בנזן הידוע כחומר מסרטן במאות אחוזים ביחס לפעילותה בהיקף הנוכחי, וזאת בשונה ממה שהוצג בפני המשרד להגנת הסביבה והועדה המחוזית שהסתמכה על המידע לאישור התכנית.
6. בנוסף, באיגוד התקבלו לאחרונה, הן מידע נוסף הנוגע לפליטות לאוויר מפעילות קצא"א במסגרת מסמך מטעם קצא"א מיום 13.06.17 והן נתוני ניטור חדשים בנוגע לאיכות האוויר באזור קצא"א. נתוני הניטור החדשים התקבלו במסגרת מדידות שנעשו בתחנות ניטור חדשות (שלא היו קיימות במועד הגשת הבקשה של קצא"א להרחבת פעילותה), ואשר הותקנו בהתאם לדרישות האיגוד, המשרד להגנת הסביבה והוועדה המחוזית.
7. השוואה שנעשתה בין המידע ונתוני הניטור החדשים הנ"ל לבין המידע שהוצג וחושב במסגרת המסמך הסביבתי של קצא"א, מצביעה על חוסר התאמה בין מצאי הפליטות שנלקח בחשבון לצורך בחינת ההשפעה הסביבתית של פעילות קצא"א במסגרת המסמך הסביבתי לבין שעור הפליטות בפועל.
לאור נתוני האמת שהתקבלו מתחנות הניטור, נראה כי במסגרת החישובים שערכה קצא"א במסמך הסביבתי, בוצעה הערכת חסר ביחס לפליטות בנזן.
זאת ועוד, הדגימות אשר בוצעו במקשרים הצביעו על ריכוזים גבוהים מאד של בנזן.
בנוסף, הצביעו הדגימות על קיומם של ריכוזי ,H2S מזהם אשר כלל לא נבחן בהרצות הפיזור במסמך הסביבתי כנדרש.
יצוין כי חרף דרישתנו, המקשרים כלל לא נכללו במסגרת סקר הריח שבוצע ע"י קצא"א והוגש כחלק מהמסמך הסביבתי.
8. הסכמת הועדה המחוזית והמשרד לבקשה להרחבת הפעילות של קצא"א, ניתנו והתבססו על נתונים מסוימים שהוצגו על ידי קצא"א ובפרט על אישור המשרד להגנת הסביבה למסמך הסביבתי שהוגש על ידי קצא"א.
9.כעת, כפי שעולה מהנתונים שהוצגו על ידי קצא"א וכמפורט בעמדת המומחה, נראה כי הנתונים היו חסרים ו/או לא מדויקים, כך שהתמונה שהוצגה בפני המשרד להגנת הסביבה ובפני הועדה והיוותה הבסיס להחלטה לאשר את הרחבת הפעילות, לא שיקפה את פעילות קצא"א בפועל, בכל הנוגע לנושאים שההשפעה הסביבתית שלהן עלולה להיות קריטית.
10.זה המקום להזכיר כי בישיבת הועדה המחוזית מיום 23.1.2017 הבהירה קצא"א כי "לתוך הסקר הסביבתי נכנס המספר 0.08% של הבנזן, מזה עושים חישובים הלאה…"(עמוד 171 לתמליל הועדה, ראו דברי מר איציק לוי מקצא"א). על בסיס הצהרה זו והתחייבות קצא"א לערכים אלה, החליטה הועדה המחוזית ולאחר מכן אף נקבע על ידי המשרד להגנת הסביבה "אחסון הדלקים במתחם יוגבל כך שאחוז המשקלי של בנזן בנפט הגולמי לא יעלה על 0.08% משקלי בנוזל, בהתאם להצהרת החברה על בסיסה נערך וחושב פיזור המזהמים בדוח הסביבתי". (דרישות המשרד להגנת הסביבה מיום 6.2.2017).
אולם, הנתונים החדשים שפורטו לעיל ומצורפים, מצביעים באופן שאינו משתמע לשני פנים כי בפועל ריכוזי הבנזן כבר כיום הינם גבוהים בצורה משמעותית מכך, ושומטים את הקרקע מתחת לכל אישורים הסביבתיים ו/או התכנוניים שנסמכו עליה.
11.לאור כל האמור, המשרד להגנת הסביבה מתבקש לדחות כל בקשה אשר יש בה כדי להגדיל את ההשפעות הסביבתיות הנובעות מפעילות קצא"א, כפי שהוצגו על ידה בפני כל הגורמים ואושרו על ידי הוועדה המחוזית.
12. אנו עומדים לרשותך בכל סיוע או מידע נוסף שיידרש בנושא ונודה על עדכוננו בחוזר בדבר המשך הפעולות שינקטו על ידי המשרד להגנת הסביבה כמבוקש.
בכבוד רב,
מיטל אמיתי, מנכ"לית
איגוד ערים לאיכות הסביבה–נפת אשקלון
מחברת קצא"א נמסר בתגובה לפנייתינו בהקשר למכתב איגוד ערים לאיכות סביבה:
"קצא"א היא שער האנרגיה של מדינת ישראל, ואינה חוסכת במשאבים בכל הנוגע לבטיחות ואיכות הסביבה. אנו מזמינים את חברי איגוד ערים, כמו גם את יתר אזרחי אשקלון והסביבה, להכנס לאתר המשרד להגנת הסביבה ולהיווכח בעצמם כי במהלך ששת החודשים האחרונים בהן פעלו תחנות הניטור שהקימה קצאא *לא נרשמה חריגה אחת בערכי הבנזן* ולמעשה, הערך המקסימלי שנרשם במהלך תקופה זו נמוך בלמעלה מ -75% מהתקן המוגדר. אבל כרגיל, באיגוד מסיבות השמורות עימם טועים ומטעים את הציבור ולא נותנים למציאות לבלבל אותם. הם ימשיכו לדבר, ואנחנו נמשיך לעשות."